Kurssialueelle liittyminen

Ihmisellä on taipumus hakeutua joko tietoisesti tai tiedostamattaan luonnon ääreen virkistäytyäkseen, rauhoittuakseen ja palautuakseen erilaisista kuormittavista tilanteista. Omaehtoisen elvyttävään ympäristöön hakeutumisen lisäksi luontoa rauhoittavana ympäristönä voidaan hyödyntää myös tavoitteellisemmin asiakastyön menetelmänä tai palvelumuotona erilaisille asiakasryhmille, joiden mahdollisuudet hakeutua luontoon voivat olla rajoittuneet.

Luonnon hyvinvointivaikutukset syntyvät luonnon elvyttävyyden, toiminnallisuuden ja yhteisöllisyyden kautta. Luontomenetelmät ovat interventioita, joissa luontoympäristö tai luontoelementti tuodaan tietoisesti ja tavoitteellisesti jossain muodossa mukaan kuntoutus-, terapia-, hoito- tai ohjausprosessiin. Luontomenetelmien (luontointerventioiden) tarkoitus on helpottaa, vahvistaa tai nopeuttaa terapeuttisia, kuntouttavia tai ohjauksellisia tavoitteita.

Koulutuksen tavoitteena on antaa tietoa luontoperustaisista menetelmistä sekä valmiudet ohjata niitä käytännön asiakastyössä. Tavoitteena on myös lisätä tietoa ja ymmärrystä luonnon hyvinvointivaikutuksien ammattimaisesta hyödyntämisestä osana omaa ja työyhteisön ammatillisuutta, missä luontoa käytetään tavoitteellisesti ihmisten, niin asiakkaiden kuin omankin hyvinvoinnin edistämiseksi ja ylläpitämiseksi.


johanna.riekki@kuusamo.fi
johanna.riekki@kuusamo.fi