Moodle UKK - Usein kysytyt kysymykset

1. Moodle UKK - Usein kysytyt kysymykset


Tämä on opettajille tarkoitettu opas, jossa vastataan useimmin kysyttyihin kysymyksiin Moodlesta.
Materiaali on rakennettu Kirja-aineistolla. Voit edetä aiheesta toiseen oikealla puolella olevasta sisällysluettelosta tai oikean ylä- ja alareunan nuolien avulla.

Moodle-sanasto

Kurssi = Moodlessa oleva kurssialue/työtila, jonne opettaja voi lisätä oppimateriaalia tai aktiviteetteja opiskelijoilleen. Kurssilla voi myös olla useampia opettajia ja opiskelijaryhmiä.

Kurssisivun rakenne = Yläpalkissa on mm. Oulun yliopiston logo, pääsy vasemmalta "hampurilaispainikkeesta" Navigointi-valikkoon, erilaisia pikatoimintoja, kielivalikko, linkki käyttäjäprofiiliin ja pääsy toimintovalikkoon. Keskipalstalle opettaja voi lisätä kurssisisältöä (aineistoja ja aktiviteetteja) opiskelijoilleen. Vasemmassa laidassa on Navigointi-valikko. Oikeassa sivupalstassa on lohkoja. Opettaja voi lisätä ja poistaa lohkoja kunkin kurssin tarpeen mukaan. 

Osio, aihe = Kurssialueella oleva osio, johon voi lisätä aineistoa tai aktiviteetteja. Osioita voi lisätä kurssisivun alareunan +"Lisää aiheita" painikkeella.

Aineisto = Opettajan lisäämiä erilaisia aineistoja, kuten tiedostoja, kansioita (useita tiedostoja), linkkejä, Ohjeteksti-, Kirja- ja Sivu-aineistoja.

Aktiviteetti = Opettajan lisäämiä erilaisia aktiviteetteja, jossa opiskelijat tuottavat jotakin Moodle-kurssille. Aktiviteetteja ovat esim. Tehtävä-, Keskustelualue-, Tentti-, Työpaja-, Oppitunti-, Ryhmävalinta-, Läsnäolo- ja H5P -aktiviteetit.

Muokkaustila = Opettajan tulee asettaa Muokkaustila päälle, jotta pääsee lisäämään aineistoja ja aktiviteetteja kurssille.

Hallintatyökalut = Kurssisivun oikeassa laidassa ovat Hallintatyökalut, joissa on kurssin hallintaan liittyviä pikatoimintoja mm. Muokkaustila päälle, Muokkaa asetuksia, Näytä kurssi, Aseta kurssiavain, Kurssin arvioinnit ja Vaihda rooliin opiskelija.

Lohko = Lohkoissa on erilaisia kurssityöskentelyä tukevia toimintoja. Oulun yliopiston Moodlessa on mallipohjassa oikeassa laidassa jo valmiina useita lohkoja, kuten tekstilohko Ohjaaja&Yhteystiedot, Edistymisen seuranta, Hae keskusteluista, Viimeisimmät uutiset, Tulevat tapahtumat, Viimeisin toiminta. Opettaja voi lisätä muita lohkoja Lisää lohko -painikkeella, joka näkyy vasemmalla Navigointi-valikon alaosassa, kun muokkaustila on päällä. Lohkoja voi poistaa ja muuttaa niiden paikkaa kurssin sivulla.

Kurssikategoriat = Moodlessa kurssit on usein jaettu kurssikategorioihin tiedekuntien ja yksiköiden mukaan, jotta kurssit olisi helpompi löytää ja hallinnoida.

Kurssiavain = On "salasana", jolla opiskelijat liittyvät (itserekisteröityvät) kurssille. Opiskelija tarvitsee avainta vain ensimmäisellä kerralla kurssille kirjautuessaan.