Moodle-ohjeet opettajalle (Oulun korkeakoulujen Moodle)

11. Tentti-aktiviteetti

11.5. "Safe Exam Browser" -tentti

Sähköinen tentti Safe Exam Browser -selaimella tarkoittaa tenttiä, jonka opiskelijat suorittavat omilla laitteillaan Safe Exam Browser -selaimella. Safe Exam Browser on verkkoselain, joka käynnistyttyään rajoittaa laitteen käytettävyyden vain tenttisivulle. Suljetussa tentissä opiskelija ei voi hyödyntää verkkoa, omia tiedostoja tai tekstinkäsittelyohjelmia vastatessaan.

Safe Exam Browser -selaimen voi asentaa Windows-, MacOS- ja iPad-laitteille. SEB:iä ei voi käyttää tenttimiseen Android-, Chromebook-, Linux- tai iPhone-laitteilla. Opettajan tulee asentaa Safe Exam Browser -selainohjelma omalle koneelleen ja tehdä SEB-tiedosto, jonka opiskelijat avaavat salasanalla tenttitilaisuudessa. Sekä opettajalla että opiskelijalla pitää olla Safe Exam Browser –selain omalla koneellaan. Opettaja voi ladata selainohjelman ilmaiseksi joko Software centeristä tai osoitteesta: https://safeexambrowser.org/download_en.html. Opiskelijan pitää ladata selainohjelma omalle koneelleen edellä olevasta linkistä.

Tämä lisäosa on Oulun yliopiston Moodlessa vielä pilottikäyttövaiheessa. Siten SEB-tenttiä voi käyttää esimerkiksi pienemmissä tenttitilaisuuksissa. Kokemuksia käytöstä voit lähettää Moodle-helpdeskiin: moodle@oulu.fi
Yksi mahdollisuus on opettajalla luoda testitentti Safe Exam Browser -selainta käyttäen opiskelijoille, jotta voidaan varmistaa, että heidän koneensa varmasti toimii varsinaisessa tenttitilaisuudessa.


Safe Exam Browser -selainohjelman asentaminen opettajan koneelle Software Centeristä

 1. Asenna Save Exam Browser-selainohjelma koneellesi osoitteesta: https://safeexambrowser.org/download_en.html tai Software Centeristä alla olevien ohjeiden mukaan:

  1. Avaa Software Center koneellasi.

   Software center

  2. Etsi Save Exam Browser -selainohjelma Software Centrissä ja klikkaa sovelluskorttia.

   Safe Exam Browser -sovellus Software Centerissä

  3. Klikkaa Install-painiketta asentaaksesi selainohjelman ja asenna ohjelma koneellesi.

   Klikkaa Install-painiketta asentaaksesi sovelluksen

Jos opettajalla ei ole pääsyä Software Centeriin, niin selainohjelman voi ladata ilmaiseksi sivulta: https://safeexambrowser.org/download_en.html


Ennen tenttiä

 1. Tee Moodle-kurssilla Tentti-aktiviteetti normaalisti. (Katso tarvittaessa ohje: Tentti-aktiviteetti)

 2. Tentin asetuksissa kohdassa "Ylimääräiset rajoitukset suorituskerroissa" > "Näytä lisää" > "Selaimen tietoturva" valitse asetus "Vaaditaan Safe Exam –selaimen käyttöä".

  Vaaditaan Safe Exam -selaimen käyttöä

 3. Avaa tietokoneellasi tiedostonhallinnassa SEB Configuration Tool

  SEB Configuration Tool

 4. Ensimmäisellä eli General -välilehdellä tee seuraavat asetukset:
   • Start URL-kohtaan: kopioi Moodle-tentin www-osoite (klikkaa tentin nimeä Moodle-kurssin etusivulla ja kopioi tentin www-osoite osoiteriviltä)
   • Administration password: lisää tarvittaessa salasana SEB-tiedoston hallinnointiin
   • Säilytä valinta (rasti) kohdassa: Allow user to quit SEB

  General-välilehden asetukset


 5. Config File -välilehdellä tee seuraavat asetukset:
   • Use SEB settings file for...-kohdassa: starting an exam
   • Settings password: kirjoita ja vahvista salasana, joka opiskelijoiden pitää kirjoittaa, jotta pääsevät tekemään tenttiä.
   • Save Settings As: tallenna SEB-tiedosto nimellä. Tallenna tiedosto johonkin helppoon paikkaan, esimerkiksi Desktopille, koska tiedosto kannattaa hakea Tentti-aktiviteettiin.

    Config File

 6. Safe Exam Browser –ohjelman hallinnassa on paljon välilehtiä ja asetuksia, mutta perustilanteessa riittävät edellä ohjeistetut toimenpiteet.

Tenttitilaisuudessa
Opiskelijan tietoon pitää saada .seb-tiedosto ja sen avaava salasana. Tiedoston voi liittää Moodlessa esimerkiksi tentin aloitussivulle ja salasanan antaa tenttitilaisuudessa. Tiedoston voit liittää Moodle-tentin sivulle seuraavasti:

 1. Siirry Moodle-kurssilla Tentti-aktiviteetin asetuksiin. Kirjoita Tehtävänanto-kohdan tekstieditorissa tekemäsi SEB-tiedoston nimi tai jokin muu tiedostoa kuvaava nimi. Valitse tämä nimi hiirellä vetämällä.

  SEB-tiedosto

 2. Klikkaa sitten tekstieditorin Linkki-painikettaLinkki-painike

 3. Klikkaa "Selaa arkistoja" -painiketta ja hae tiedosto tietokoneeltasi. Kun olet hakenut tiedoston, klikkaa "Muodosta linkki" -painiketta.

  Linkki-painike

 4. Talleta tentin asetukset sivun alaosassa.
 5. Tiedota tentin salasana opiskelijoille (Config File -välilehdellä annettu Settings password -salasana).
 6. Opiskelijat voivat alkaa tehdä tenttiä.

Opiskelijan osalta
Opiskelijan koneella pitää olla Safe Exam Browser –selain, jonka voi ladata ilmaiseksi sivulta: https://safeexambrowser.org/download_en.html

Päästäkseen tenttimään opiskelijan on avattava .seb-tiedoston linkki saamallaan salasanalla.
Sen jälkeen opiskelijan pitää kirjautua uudelleen Moodleen käyttäjätunnuksellaan. Opiskelijalle avautuu sivu, joka on määritelty .seb-tiedostossa. Opiskelija ei voi avata muita selainikkunoita tai ohjelmia.
Tentin tehtyään opiskelija lopettaa SEB-ohjelman klikkaamalla ruudun oikeassa alalaidassa olevaa kuvaketta.