Moodle-ohjeet opettajalle (Oulun yliopiston Moodle)

6. Sisältöjen lisääminen kurssille

6.3. Moodle-kurssin kopiointi


Suositus on luoda uusi Moodle-kurssi jokaiselle opintojakson opetuskerralle, esimerkiksi syksylle 2020 ja keväälle 2021. Uudelle Moodle-kurssille voi kopioida sisällöt aiemmasta Moodle-kurssista. Uuden Moodle-kurssin voit luoda joko Moodlen Työpöydällä OODI-lohkosta, tilata Kurssitilauslomakkeella tai luomalla uusi Moodle-kurssi vanhan kurssin arkistoinnin yhteydessä (ks. sivu Uuden Moodle-kurssin luominen).

Moodle-kurssin voit kopioida myös Moodle-oppimisympäristöstä toiseen Moodle-oppimisympäristöön (esim. Oulun yliopiston Moodlesta toisen organisaation Moodle-oppimisympäristöön ja toisinpäin), jos Moodlen versiot ovat lähellä toisiaan. Tällöin Moodle-kurssista kannattaa tehdä varmuuskopiotiedosto, jonka lataa omalle tietokoneelle. Sen jälkeen varmuuskopiotiedoston voi palauttaa toisessa Moodlessa halutulle Moodle-kurssille.

Moodle-kurssin voi kopioida seuraavilla tavoilla:

 1. Luomalla uusi Moodle-kurssi WebOodissa olevalle opintojaksolle Moodlen Työpöydällä OODI-lohkosta tai tilaamalla Kurssitilauslomakkeella uusi Moodle-kurssi + sisällön kopiointi aiemmalta kurssilta uuden kurssin Kickstart-sivulla. Ks. sivu: Uuden Moodle-kurssin luominen
 2. Varmuuskopiotiedoston tekeminen jo olemassa olevasta Moodle-kurssista ja varmuuskopiotiedoston palauttaminen uudelle/toiselle kurssille
 3. Tuo-toiminnolla tuomalla sisältöjä kurssilta toiselle
 4. Moodle-kurssin arkistoinnin yhteydessä Ks. sivu: Moodle-kurssin arkistointi- ja poistoprosessi


2. Varmuuskopiotiedoston tekeminen olemassa olevasta Moodle-kurssista
Varmuuskopiotiedostona voidaan kopioida koko kurssi tai vain osia kurssista, kuten kysymyspankki. Varmuuskopiotiedostossa kurssin osallistujien tiedot eivät tule mukaan kopiotiedostoon.

 1. Siirry sen kurssin etusivulle, josta haluat tehdä varmuuskopiotiedoston eli jolta haluat kopioida sisältöjä toiselle/uudelle kurssille.
 2. Klikkaa Hallintatyökaluissa "Luo varmuuskopio"

  Luo varmuuskopio

 3. Jos haluat varmuuskopioida koko kurssin (osallistujatiedot eivät kopioidu), klikkaa sivun alareunasta "Hyppää suoraan viimeiseen vaiheeseen".
  Jos haluat varmuuskopioida vain tiettyjä sisältötyyppejä niin valitse ne sisällötyypit, jotka haluat varmuuskopioida. Seuraavilla sivuilla valitse tarkemmin yksittäiset sisällöt, jotka haluat varmuuskopioida. Klikkaa lopuksi Seuraava.

  Alkuperäisasetukset

  Hyppää suoraan

 4. Kun varmuuskopio on valmis, klikkaa seuraavaksi Jatka.

  Jatka

 5. Seuraavaksi pääset sivulle, jossa näkyvät kaikki tekemäsi varmuuskopiot. Luomasi varmuuskopio löytyy Käyttäjän yksityiset varmuuskopiot -osion alta.
  Halutessasi voit myös ladata varmuuskopion omalle koneellesi Lataa -linkillä.


2.1. Varmuuskopiotiedoston palauttaminen Moodle-kurssille

Varmista ensin, että sinulla on Moodle-kurssi, jolle voit palauttaa varmuuskopiotiedoston.
Jos haluat palauttaa tehdyn varmuuskopion jo olemassa olevaan kurssiin, avaa kyseinen kurssi. Jos haluat palauttaa varmuuskopion uudelle kurssille, luo ensin uusi kurssi joko Moodlen Työpöydältä OODI-lohkosta tai Kurssitilauslomakkeella: https://moodle.oulu.fi/course/request.php ja avaa sitten kurssi.

Palauta varmuuskopiotiedosto Moodle-kurssille seuraavasti:

 1. Klikkaa Moodle-kurssin etusivun vasemman yläreunan Hammasratasta > Kurssin asetukset -sarakkeesta klikkaa Palauta -linkkiä.

  Palauta


 2. Valitse palautettava varmuuskopiotiedosto ja klikkaa Palauta -linkkiä. 3. Seuraavalla sivulla voit vielä tarkistaa varmuuskopiotiedoston sisällön, jota olet palauttamassa. Valitsemalla sivun alareunasta Jatka pääset eteenpäin.

  Jatka

 4. Siirry sivulla kohtaan "Palauta tälle kurssille" ja valitse, kumman vaihtoehdon haluat toteuttaa. Klikkaa Jatka -linkkiä.

  Palauta kurssille

 5. Tarvittaessa voit muokata kurssin asetuksia. Klikkaa lopuksi Jatka sivun alaosassa.

  Korvaa kurssin asetukset


 6. Lopuksi voit vielä esikatsella varmuuskopiotiedostoa, jonka olet palauttamassa. Klikkaa lopuksi Suorita palautus -linkkiä.

  Suorita palautus

 7. Kun palautus on valmis, Moodle ilmoittaa siitä tekstillä "Kurssi palautettiin onnistuneesti. Klikkaamalla Jatka-nappia pääset katsomaan palautettua kurssia.

  Jatka

  Huom. Jos varmuuskopiotiedoston palauttaminen ei onnistu, niin tarkista kurssin "Muokkaa asetuksia" -sivulla "Tiedostojen kokoraja" -kohdassa tiedostokoko max. 100MB.


3. Tuo-toiminto
Kurssi voidaan kopioida myös Tuo-toiminnolla. Toiminnolla voidaan tuoda kurssilta toiselle kokonainen kurssi tai yksittäisiä aktiviteetteja tai aineistoja. Opiskelijoiden tiedot ja suoritusmerkinnät eivät kopioidu.

 1. Siirry sen kurssin etusivulle, jolle haluat tuoda sisältöjä toiselta kurssilta.
 2. Klikkaa kurssin etusivun vasemman yläreunan Hammasratasta

  Kurssin hallinta -painike

 3. Klikkaa "Kurssin asetukset" -sarakkeesta klikkaa "Tuo" -linkkiä.

  Tuo-toiminto


 4. Seuraavaksi Moodle näyttää ne kurssit, joissa olet opettajana. Valitse haluamasi kurssi, jolta haluat tuoda sisältöjä ja klikkaa Jatka.
 5. Valitse seuraavaksi ne sisältötyypit, jota haluat tuoda kurssilta. Jos haluat tuoda koko kurssin, klikkaa "Hyppää suoraan viimeiseen vaiheeseen". Jos haluat tuoda vain tiettyjä sisältöjä, niin klikkaa Seuraava ja Skeeman asetukset -sivulta voit vielä tarkemmin valikoida haluamasi yksittäiset sisällöt. Viimeisellä sivulla klikkaa Suorita tuonti. 6. Seuraavaksi Moodle tuo kurssin sisällöt. Kun tuonti on valmis, klikkaa Jatka niin pääset tarkastelemaan kurssia.

  Huom. Jos Tuo-toiminnolla kurssin kopiointi ei onnistu, niin tarkista kurssin "Muokkaa asetuksia" -sivulla "Tiedostojen kokoraja" -kohdassa tiedostokoko max. 100MB.