Moodle-ohjeet opettajalle (Oulun korkeakoulujen Moodle)

8. Sisältöjen lisääminen kurssille

8.3. Moodle-kurssin kopiointi


Suositus on luoda uusi Moodle-kurssi jokaiselle opintojakson opetuskerralle, esimerkiksi keväälle 2021 ja syksylle 2021. Uudelle Moodle-kurssille voi kopioida sisällöt aiemmasta Moodle-kurssista. Uuden Moodle-kurssin voit luoda joko Moodlen Työpöydällä OODI-lohkosta, tilata Kurssitilauslomakkeella tai vanhan Moodle-kurssin arkistoinnin yhteydessä luoda uusi Moodle-kurssi (ks. Uuden Moodle-kurssin luominen).

Moodle-kurssin voit kopioida myös Moodle-oppimisympäristöstä toiseen Moodle-oppimisympäristöön (esim. Oulun yliopiston Moodlesta toisen organisaation Moodle-oppimisympäristöön ja toisinpäin), jos Moodlen versiot ovat lähellä toisiaan. Tällöin Moodle-kurssista kannattaa tehdä varmuuskopiotiedosto, jonka lataa omalle tietokoneelle. Sen jälkeen varmuuskopiotiedoston voi palauttaa toisessa Moodlessa halutulle Moodle-kurssille.

Moodle-kurssin voi kopioida seuraavilla tavoilla:

 1. Uuden Moodle-kurssin Kickstart-sivulla
  • Oodi-kytkyllä ja Kurssitilauslomakkeella luodut Moodle-kurssit avautuvat Kickstart-sivulle, jossa voit kohdassa ”Tuo sisältö toisesta kurssista” voit kopioida aiemman kurssin rivillä klikkaamalla Tuo-painiketta. Ks. Uuden Moodle-kurssin luominen
 2. Tuo-toiminnolla tuomalla sisältöjä kurssilta toiselle
 3. Varmuuskopiotiedoston tekeminen Moodle-kurssista ja varmuuskopiotiedoston palauttaminen toiselle kurssille
 4. Vanhan Moodle-kurssin arkistoinnin yhteydessä Ks. Moodle-kurssin arkistointi- ja poistoprosessi

2. Tuo-toiminto

Moodle-kurssi voidaan kopioida Tuo-toiminnolla. Toiminnolla voidaan tuoda kurssilta toiselle kokonainen kurssi tai yksittäisiä aktiviteetteja tai aineistoja. Opiskelijoiden tiedot ja suoritusmerkinnät eivät kopioidu.

 1. Siirry sen kurssin etusivulle, jolle haluat tuoda sisältöjä toiselta kurssilta.
 2. Klikkaa kurssin etusivun vasemman yläreunan Hammasratasta

  Kurssin hallinta -painike

 3. Klikkaa "Kurssin asetukset" -sarakkeesta klikkaa "Tuo" -linkkiä.

  Tuo-toiminto


 4. Valitse kurssi, jolta haluat tuoda sisältöjä ja klikkaa Jatka.
 5. Valitse seuraavaksi ne sisältötyypit, jota haluat tuoda kurssilta. Jos haluat tuoda koko kurssin, klikkaa "Hyppää suoraan viimeiseen vaiheeseen". Jos haluat tuoda vain tiettyjä sisältöjä, niin klikkaa Seuraava ja Skeeman asetukset -sivulta voit vielä tarkemmin valikoida haluamasi yksittäiset sisällöt. Viimeisellä sivulla klikkaa Suorita tuonti. 6. Seuraavaksi Moodle tuo kurssin sisällöt. Kun tuonti on valmis, klikkaa Jatka niin pääset tarkastelemaan kurssia.

  Huom. Jos Tuo-toiminnolla kurssin kopiointi ei onnistu, niin tarkista kurssin "Muokkaa asetuksia" -sivulla "Tiedostojen kokoraja" -kohdassa tiedostokoko max. 100MB.

3. Varmuuskopiotiedoston tekeminen Moodle-kurssista
Tekemällä varmuuskopiotiedoston voi kopioida koko kurssin tai yksittäisiä sisältöjä kurssilta, kuten kysymyspankin. Varmuuskopiotiedostossa kurssin osallistujien tiedot eivät tule mukaan tiedostoon.

 1. Siirry sen kurssin etusivulle, josta haluat tehdä varmuuskopiotiedoston (eli kurssille, josta haluat kopioida sisältöjä toiselle/uudelle kurssille).
 2. Klikkaa Hallintatyökaluissa "Luo varmuuskopio"

  Luo varmuuskopio

 3. Jos haluat varmuuskopioida koko kurssin, klikkaa sivun alareunasta "Hyppää suoraan viimeiseen vaiheeseen".

  Alkuperäisasetukset

  Hyppää suoraan

  Jos haluat varmuuskopioida tiettyjä sisältöjä kurssilta, valitse Alkuperäisasetukset-sivulla sisällötyypit, joita haluat varmuuskopioida.
  Skeeman asetukset -sivulla valitse yksittäiset sisällöt, jotka haluat varmuuskopioida. Klikkaa sivun alaosassa Seuraava.
  Varmistus ja katselu -sivun alaosassa klikkaa "Suorita varmuuskopiointi".

  Valitse varmuuskopioitavat sisällöt


 4. Kun varmuuskopio on valmis, klikkaa Jatka.

  Jatka

 5. Seuraavaksi pääset Palauta-sivulle, jossa näkyvät kaikki tekemäsi varmuuskopiot. Tekemäsi varmuuskopiotiedosto löytyy "Käyttäjän yksityiset varmuuskopiot" -osion alta.
  Halutessasi voit ladata varmuuskopiotiedoston omalle koneellesi Lataa -linkillä.

  Lataa tiedosto


3.1. Varmuuskopiotiedoston palauttaminen Moodle-kurssille
 1. Siirry Moodle-kurssille, jolle haluat palauttaa varmuuskopiotiedoston.
 2. Klikkaa etusivun vasemmassa yläreunassa Hammasratasta > "Kurssin asetukset" -sarakkeessa klikkaa Palauta -linkkiä.

  Palauta


 3. Siirry sivulla kohtaan "Käyttäjän yksityinen varmuuskopioalue"
 4. Palautettavan varmuuskopiotiedosto ja klikkaa Palauta -linkkiä. 5. Seuraavalla sivulla voit vielä tarkistaa varmuuskopiotiedoston sisällön, jota olet palauttamassa. Valitsemalla sivun alareunasta Jatka pääset eteenpäin.

  Jatka

 6. Siirry sivulla kohtaan "Palauta tälle kurssille" ja valitse, kumman vaihtoehdon haluat toteuttaa. Klikkaa Jatka -linkkiä.

  Palauta kurssille

 7. Tarvittaessa voit muokata kurssin asetuksia. Klikkaa lopuksi Jatka sivun alaosassa.

  Korvaa kurssin asetukset


 8. Lopuksi voit vielä esikatsella varmuuskopiotiedostoa, jonka olet palauttamassa. Klikkaa lopuksi Suorita palautus -linkkiä.

  Suorita palautus

 9. Kun palautus on valmis, Moodle ilmoittaa siitä tekstillä "Kurssi palautettiin onnistuneesti. Klikkaamalla Jatka-nappia pääset katsomaan palautettua kurssia.

  Jatka

  Huom. Jos varmuuskopiotiedoston palauttaminen ei onnistu, niin tarkista kurssin "Muokkaa asetuksia" -sivulla "Tiedostojen kokoraja" -kohdassa tiedostokoko max. 100MB.