Moodle-ohjeet opettajalle (Oulun korkeakoulujen Moodle)

10. Aktiviteetit

10.3. Keskustelualue


Keskustelualue sopii eriaikaisen viestinnän välineeksi. Keskustelijoiden ei tarvitse olla keskustelualueella yhtä aikaa, vaan aiemmin lähetetyn viestin voi lukea ja siihen vastata myöhemminkin. Keskustelualueella lähetetään viestejä toisten luettavaksi, ja viestien liitetiedostona voi palauttaa tehtäviä, jolloin opiskelijat voivat vertaiskommentoida toistensa tehtävänpalautuksia.

 1. Klikkaa Hallintatyökaluista "Muokkaustila päälle".

  Muokkaustila päälle

 2. Jokaiseen kurssin osioon ilmestyy oikeaan alakulmaan "Lisää aktiviteetti tai aineisto" -linkki. Klikkaa tätä linkkiä.

  Lisää aktiviteetti tai aineisto


 3. Valitse Keskustelualue > Lisää.

  Keskustelualue

 4. Aseta Keskustelualueen asetukset
  1. Nimi: Nimeä keskustelualue. Nimi näkyy kurssin etusivulla
  2. Kuvaus: Kirjoita opiskelijoille keskustelun tehtävänanto- ja ohjeet
  3. Valitse keskustelualueen tyyppi. Yleensä kannattaa valita "Keskustelualue yleiseen käyttöön". Muilla tyypeillä voit rajata keskustelun tietyn tyypin mukaan. (ks. tämän ohjesivun alaosa)
  4. Saatavuus: Aseta, milloin keskustelualue on avoinna opiskelijoille
  5. Tarvittaessa aseta yhteen keskusteluviestiin lisättävien liitetiedostojen enimmäismäärä ja niiden koko.
  6. Sanalaskuri: Keskusteluviestin sanoille voi asettaa sanalaskurin. Voi käyttää esim. määriteltäessä vastauksen pituuksia samamäärän perusteella.

   Keskustelualueen asetukset

  7. Keskusteluviestien tilaus: Lähetetäänkö viesteistä kopiot opiskelijoiden sähköpostiin tai saavatko he itse valita?
  8. Luettujen viestien seuranta: Näytetäänkö opiskelijoille lukemattomat viestit Lukematta-sarakkeessa? Yleensä kannattaa valita Valinnainen.
  9. Keskustelualueen kokonaisarviointi: Jos haluat arvioida keskustelualueen kokonaisuutena, voit valita sopivan asteikon, tarvittaessa maksimipistemäärä ja arvioiden aikarajat.
  10. Arvioinnit: Jos haluat arvioida keskusteluviestejä, voit valita sopivan asteikon, tarvittaessa maksimipistemäärä ja arvioiden aikarajat.
  11. Näkyvyys opiskelijoille: Piilotetaanko tai näytetäänkö keskustelualue opiskelijoille?
  12. Ryhmämoodi: Jos opiskelijat on jaettu ryhmiin, voi Ryhmämoodi-valinnalla vaikuttaa siihen, miten ryhmät näkevät toistensa viestejä.
  13. Rajoita pääsy: Voit asettaa rajoituksen / edellytyksen, joka tulee olla suoritettuna, jotta keskustelualue näkyy Moodlessa opiskelijalle.
  14. Opiskelijoiden edistyminen: Halutessasi voit asettaa opiskelijoiden suoritusten seurannan. Valitse ensin suoritusten seuranta ja sitten vaatimus. (ks. Opiskelijoiden edistymisen seuranta).

   Keskustelualueen asetukset

  15. Lopuksi Tallenna keskustelualue.

Moodlen keskustelualueella voit valita haluamasi keskustelutyypin:

 1. Keskustelualue yleiseen käyttöön -avoin keskustelualue, jossa jokainen osallistuja voi aloittaa uuden keskustelun milloin tahansa ja osallistua aiemmin aloitettuihin keskusteluihin. Yleisin keskustelualuetyyppi.
 2.  Yksi keskustelu - yksittäinen aihe, joka on kokonaisuudessaan yhdellä sivulla. Tämä sopii lyhyille ja aiheeltaan rajatuille keskusteluille.
 3.  Jokainen avaa uuden keskustelun -keskustelussa jokainen osallistuja saa avata vain yhden keskustelun. Kaikki voivat kuitenkin osallistua toistensa aloittamiin keskusteluihin normaalisti.
 4.  Kysymys/vastaus -keskustelussa jokainen keskustelunavaus on kysymys. Toisten osallistujien vastauksia kuhunkin kysymykseen pääsee lukemaan kirjoitettuaan itsekin vastauksen kysymykseen. Eli keskusteluun osallistuja ei näe muiden osallistujien vastauksia aloitettuun keskusteluun ennen kuin on ensin kirjoittanut oman vastauksensa keskusteluun.
 5.  Lisäksi Moodlessa on keskustelualue Uutiset, jolle vain opettajat voivat kirjoittaa ja jolta viestit on pakotettu kaikkien osallistujien sähköposteihin.