Moodle-ohjeet opettajalle (Oulun yliopiston Moodle)

Site: moodle.oulu.fi
Course: Moodle Instructions
Book: Moodle-ohjeet opettajalle (Oulun yliopiston Moodle)
Printed by: Guest user
Date: Monday, 1 March 2021, 10:05 PM

Table of contents

1. Mikä on Moodle?

Moodle-oppimisympäristössä opettaja voi tehdä erilaisia kurssitoteutuksia, jakaa materiaaleja, linkkejä, tehtävänantoja ja keskustelualueita. Opettaja voi arvioida ja antaa palautetta opiskelijoiden palauttamista tehtävistä (yksilö- ja ryhmäpalautukset) sekä toteuttaa opiskelijoiden suoritusten automaattisen seurannan. Opiskelijat voi jakaa ryhmiin ja tehdä erilaisia ryhmätyöskentelyn toteutuksia Moodle-kurssilla.

Moodlea voi käyttää millä tahansa tietokoneella, jossa on Internet-yhteys. Suositeltavia internselainohjelmia Moodlen käyttöön ovat Mozilla Firefox ja Google Chrome. Ei-suositeltava selain on Internet Explorer, jossa on ollut ongelmia mm. sisältöjen näkyvyydessä. Moodlen mobiilisovellukset ovat saatavilla Android- ja iOS- laitteille.

Tämä on opas Oulun yliopiston Moodleen. Voit valita oikealta sisällysluettelosta tietyn ohjesivun tai edetä järjestyksessä sivun alareunassa olevista nuolista.

Tukea saa Moodle-helpdeskistä: moodle@oulu.fi

Lisää ohjeita:


1.1. Moodle UKK ja Moodle-sanasto


Oulu yliopiston Moodlesta on tehty opettajille Moodle-kirja, jossa vastataan useimmin kysyttyihin kysymyksiin Moodlesta. Kirjan etusivulla on myös Moodle-sanasto.

Voit myös ehdottaa UKK-kysymystä lisättäväksi kirjaan lähettämällä kysymyksen Moodle-helpdeskiin: moodle@oulu.fi

Linkki Moodle-kirjaan: Moodle UKK - Usein kysytyt kysymykset

2. Kirjautuminen Moodleen

Oulun yliopiston Moodle on osoitteessa: https://moodle.oulu.fi/
Kirjaudu Moodleen Kirjaudu-linkistä.
Kirjaudu-painike Moodlen etusivulla

Valitse kirjautumistapa:

 • Kirjaudu Oulun yliopiston käyttäjänä. Tarkoitettu Oulun yliopiston opiskelijoille ja henkilökunnalle. Kirjaudu omalla yliopiston tunnuksellasi.
 • Kirjaudu Haka -tunnuksella. Kaikkien Suomen yliopistojen ja korkeakoulujen henkilökunta ja opiskelijat voivat kirjautua Haka-tunnuksella. Valitse oma korkeakoulusi ja kirjaudu omalla tunnuksellasi.
 • Kirjaudu Moodle -tunnuksella. Tämä tapa on ulkopuolisille käyttäjille, joille on luotu Moodle -tunnus. 

Jos sinulla on ongelmia kirjautumisessa, ota yhteyttä Moodle -tukeen (moodle@oulu.fi). Oulun yliopiston käyttäjänä voit olla käyttäjätunnuksiin liittyvissä ongelmissa yhteydessä suoraan tietohallinnon neuvontapalveluihin (asiakastuki@oulu.fi).


Kirjaudu ulos Moodlesta klikkaamalla profiilikuvaasi tai nuolinäppäintä > Kirjaudu ulos.

Uloskirjautumaan Moodlesta pääset etusivun oikeasta yläreunasta, klikkaamalla nuolinäppäintä.

3. Työpöytä

Moodleen kirjautumisen jälkeen, sinulle avautuu Työpöytäsi. Työpöydälläsi näkyvät kurssit, joilla olet osallistujana.

Työpöytä Moodlessa

Viimeksi katsotut kurssit -lohkossa ovat kurssit, joilla olet viimeksi käynyt.

Kurssien yhteenveto -lohkossa voit:

 1. Suodattaa näytettäväksi: Kaikki kurssit, Meneillään olevat/Tulevat kurssit/Menneet kurssit tai Suosikiksi merkitsemäsi kurssit. 2. Merkitä suosikiksi kursseja ja piilottaa kursseja omasta näkymästäsi.Opiskelijoiden suoritusten seuranta

Jos kurssin aktiviteeteissa on otettu käyttöön opiskelijoiden Suoritusten seuranta, se näkyy Opiskelija-roolissa kurssilla oleville suoritusjanana kurssikortissa. Jana näyttää, kuinka monta prosenttia edistymisen seurannassa olevista aktiviteeteista on suoritettu.Ohjeet opiskelijalle ja opettajalle

Ohjeet-lohkossa ovat linkit Moodle-ohjeisiin opiskelijalle ja opettajalle sekä Kurssitilauslomakkeeseen (Pyydä uutta kurssia). Kurssitilauslomakkeella voi pyytää Moodle-kurssia opintojaksolle, jolle ei ole opiskelijoiden ilmoittautumista WebOodissa.

Ohjeet-lohko

OODI Lohko

Klikkaamalla linkkiä "Luo työtila kurssille ...", voit luoda Moodle-kurssin WebOodissa olevalle opintojaksolle. Tällä tavoin luodulle Moodle-kurssille voit tehdä Oodi-Moodle -kytkennän, jolla rekisteröidään automaattisesti WebOodissa ilmoittautuneita opiskelijoita myös Moodle-kurssille.

4. Luo uusi Moodle-kurssi


Uuden Moodle-kurssin voi luoda kolmella tavalla:

 1. Luomalla Moodle-kurssi WebOodissa olevalle opintojaksolle
 2. Tilaamalla Moodle-kurssi kurssitilauslomakkeella ilman WebOodiin yhdistämistä
 3. Vanhan Moodle-kurssin arkistoinnin yhteydessä luomalla uusi Moodle-kurssi, jolle kopioidaan sisältö arkistoitavalta kurssilta, ks. Moodle-kurssin arkistointi- ja poistoprosessi
Moodle-kurssin luomisen yhteydessä voit myös kopioida sisällön aiemmalta Moodle-kurssilta uudelle kurssille.


1. Moodle-kurssin luominen WebOodissa olevalle opintojaksolle (+ mahdollisuus kopioda sisältö aiemmalta Moodle-kurssilta)

Jos opintojakso on WebOodissa, voit luoda sille Moodle-kurssin ja tehdä Oodi-Moodle -kytkennän, jolla rekisteröidään WebOodissa opintojaksolle ilmoittautuneita opiskelijoita myös Moodle-kurssille.
Luo uusi
Moodle-kurssi WebOodissa olevalle opintojaksolle OODI-lohkosta seuraavasti:

1.
Klikkaa Moodlen Työpöydällä OODI-lohkossa linkkiä "Luo työtila kurssille + opintojakson koodi".

Kurssin luominen


2. Luo Moodle-kurssi klikkaamalla Create -linkkiä.

Luo työtila klikkaamalla Create -linkkiä

Huom! Moodle luo uuden kurssin joka kerta, kun kurssi luodaan klikkaamalla tätä linkkiä. Pääset jo luoduille kursseille Työpöydälläsi klikkaamalla kurssin nimeä tai kuvaa.

3.
Valitse kurssin aloitussisältö

Tallennettuasi kurssin asetukset, valitse Kickstart-sivulla uuden kurssin aloitussisällöksi:

 • Haluamasi kurssipohja "Käytä" -painikkeesta. Valittavina ovat: Yliopiston mallipohja ja Tyhjä kurssi
 • Kopioi sisältö toisesta Moodle-kurssista "Tuo kurssi" -painikkeesta

Kickstart formatti

Moodle-kurssilla voit jatkaa oman kurssisi rakentamista tämän aloitussisällön pohjalta.


Huomioitavaa:

 • Jos uudella Moodle-kurssilla näkyvät kurssin nimen jälkeen ylimääräiset sanat ”kopio ja numero”, klikkaa Hallintatyökaluissa ”Muokkaa asetuksia” > kohdassa ”Kurssin nimi” poista ylimääräiset sanat. Tallenna sivun alaosassa.
 • Moodle-kurssien nimeäminen: opettaja voi lisätä vanhojen Moodle-kurssien nimiin lukuvuosi-/lukukausitiedon. Meneillään olevien Moodle-kurssien nimissä käytetään WebOodissa olevia opintojaksojen nimiä. 


2. Moodle-kurssin tilaaminen opintojaksolle, jota ei ole WebOodissa

Voit tilata Moode-kurssin ilman WebOodi-kytkyä kurssitilauslomakkeella: https://moodle.oulu.fi/course/request.php?lang=fi

Täytä vaaditut tiedot kurssista: kurssin nimi, kurssin lyhenne ja perustelut kurssitilaukselle. Kurssin asetuksia voi muokata myös jälkeenpäin. Huom! Kurssin lyhenteen muuttaminen onnistuu vain Moodle-tuessa (moodle@oulu.fi).

Saatuasi kurssin, voit valita sille aloitussisällön. Katso lisää yllä kohta: 3. Valitse kurssin aloitussisältö.


4.1. Moodle-kurssien nimeäminen


Alla on esitetty Moodle-kurssien nimeäminen:

WebOodissa olevien opintojaksojen Moodle-kurssit:

 • Meneillään olevat Moodle-kurssit: Meneillään olevien Moodle-kurssien nimissä käytetään WebOodissa olevien opintojaksojen nimiä.
 • Vanhat Moodle-kurssit: Päättyneiden Moodle-kurssien nimiin opettaja voi itse lisätä lukuvuosi-/lukukausitiedon Moodle-kurssin nimen perään
  • Tiedon voi lisätä seuraavasti: Klikkaa kurssin Hallintatyökaluissa ”Muokkaa asetuksia” > ”Kurssin nimi” -kohdassa kirjoita lukuvuosi-/lukukausitieto. Tallenna sivun alaosassa.

Esimerkki kevään 2021 ja syksyn 2020 Moodle-kurssien nimistä:

Kevään 2021 Moodle-kurssi:
Moodle-kurssin nimi: Moodle-peruskurssi
Moodle-kurssin lyhenne: 123456P:1 

Syksyn 2020 Moodle-kurssi:
Moodle-kurssin nimi: Moodle-peruskurssi (syksy 2020)
Moodle-kurssin lyhenne: 123456P

Yllä olevien Moodle-kurssien lyhenteistä katsottuna on tälle opintojaksolle luotu kaksi Moodle-kurssia, joista ensimmäisen Moodle-kurssin lyhenne on 123456P ja toisen Moodle-kurssin lyhenne on 123456P:1. Kaksoispisteen jälkeen oleva numero kertoo, kuinka monta Moodle-kurssia on luotu ko. opintojaksolle ja erottaa eri Moodle-kurssit toisistaan.

Opintokokonaisuuden nimi Moodlessa:

Kurssin nimi: Opintokokonaisuus, perusopinnot, 25 op
Kurssin lyhenne: P1234567

Huom! Vuosiluvun saa vanhan Moodle-kurssin nimeen myös kurssin arkistoinnin yhteydessä, joka on kätevä tapa arkistoida vanha Moodle-kurssi ja samalla luoda uusi Moodle-kurssi, johon myös kopioituvat sisällöt vanhasta Moodle-kurssista, ks. Moodle-kurssin arkistointi- ja poistoprosessi.Avoimen yliopiston Moodle-kurssit:


Esimerkki kevään 2021 ja syksyn 2020 Moodle-kurssien nimistä:

Kevään 2021 Moodle-kurssi:
Moodle-kurssin nimi: Moodle-peruskurssi (AVOIN YO)
Moodle-kurssin lyhenne: ay123456P:1 

Syksyn 2020 Moodle-kurssi:
Moodle-kurssin nimi: Moodle-peruskurssi (AVOIN YO) (syksy 2020)
Moodle-kurssin lyhenne: ay123456P

Yllä olevien Moodle-kurssien lyhenteistä katsottuna on tälle opintojaksolle luotu kaksi Moodle-kurssia, joista ensimmäisen Moodle-kurssin lyhenne on ay123456P ja toisen Moodle-kurssin lyhenne on ay123456P:1. Kaksoispisteen jälkeen oleva numero kertoo, kuinka monta Moodle-kurssia on luotu ko. opintojaksolle ja erottaa eri Moodle-kurssit toisistaan.

Opintokokonaisuuden nimi Moodlessa:

Kurssin nimi: Opintokokonaisuus, perusopinnot (AVOIN YO)
Kurssin lyhenne: ayP1234567

Huom! Vuosiluvun saa vanhan Moodle-kurssin nimeen myös kurssin arkistoinnin yhteydessä, joka on kätevä tapa arkistoida vanha Moodle-kurssi ja samalla luoda uusi Moodle-kurssi, johon myös kopioituvat sisällöt vanhasta Moodle-kurssista, ks. Moodle-kurssin arkistointi- ja poistoprosessi.

5. Tee ainakin nämä asiat Moodle-kurssille


Yleistä verkko-opetuksesta

 • Verkko-opetusta voi toteuttaa Moodlen, Zoomin, O365-palvelun ja videoiden kautta.
 • Suunnittele verkkokurssin kulku etukäteen:
   • Tee opintojakson pedagogista käsikirjoitusta, eli suunnittele opintojakson osaamistavoitteet, sisällöt, kohderyhmä, suoritustehtävät, arviointi, opiskelu- ja opetusmenetelmät, materaalit ja aikataulutukset.
   • Tavoitteena tukea opiskelijoita saavuttamaan osaamistavoitteet

 • Moodle-kurssi voi toimia opintojakson ”kotisivuna”, jossa on kurssimateriaaleja, tehtäviä, keskusteluja, arviointeja ja pääsy Zoom-huoneeseen.
 • Jaa verkkokurssi pienempiin osiin (moduuleihin) osaamistavoitteiden ja/tai sisältöjen perusteella. Rakenna Moodle-kurssi osioihin näiden moduulien mukaisesti.

 • Zoom-videoneuvottelulla voit pitää etäluentoja, -ohjausta tai -kokouksia. Zoom-tapaamisen voi myös tallentaa.
  • Zoom-tapaamisen tallenteen voi lähettää tiedostona FileSender-palvelulla Vimma-palveluun (vimma@oulu.fi), joka lataa tiedoston videoksi Vimeo-tilille. Videon voi lisätä Moodle-kurssille joko linkkinä Verkko-osoite-aineistolla tai upottamalla.
 • O365- ja GSuite -palveluissa opiskelijat voivat tehdä ryhmätyöskentelyjä jakamalla toisilleen linkin tiedostoon ja työstämällä yhdessä tiedostoa.
  • Tiedoston voi palauttaa Moodlessa Keskustelualue- tai Tehtävä-aktiviteeteilla joko tiedostona tai linkkinä tiedostoon (Tehtävässä linkin palauttamiseen sopii Verkkoteksti-palautusmuoto).

 • Verkko-opetuksen laatumateriaalia:

Moode-kurssin yleisten tietojen ja asetusten muokkaus

 • Kopioi WebOodista opintojakson tiedot Moodle-kurssille. (Ks. Opintojakson tietojen lisääminen)
 • Lisää opettaja-tiedot kurssin etusivulla oikealla lohkoon: "Ohjaaja&Yhteystiedot"
 • Tarkista "Muokkaa asetuksia" -sivulla kurssin nimi, lyhenne, kategoria, aloitus- ja päättymispäivämäärä (myös kellonaika), kirjoita tarvittaessa lyhyt kurssikuvaus (ks. Kurssin asetusten muokkaaminen)
 • Lisää tarvittaessa kuva kurssin etusivun yläbanneriin. Huomioi, että liikkuvat videokuvat voivat latautua hitaasti ja näin vaikuttaa Moodle-kurssin hitaaseen avautumiseen opiskelijalle. ("Muokkaa-asetuksia sivulla kohdassa: Kurssin kuvituskuva) (ks. Kurssin asetusten muokkaaminen)
 • Valitse haluamasi kurssiformaatti

Lisää sisältöjä Moodle-kurssille

 • Muokkaa osioiden nimet selkeästi opintojakson tarpeiden mukaan (ks. Osioden lisääminen)
 • Lisää osioihin tarvittavat aineistot ja aktiviteetit (ks. Aineistojen ja aktiviteettien lisääminen)
   • Moodlessa esim. Tiedostot, Kansiot, Linkit, Tehtävät, Keskustelualueet, Tentit, Zoom-huone jne.
   • Hyvä taulukko Moodlen eri aktiviteeteista: Tehtävien teettäminen opiskelijoilla
   • Kirjaston E-aineistojen etäkäyttö

 • Voit kopioida sisältöjä aiemmalta kurssilta uudelle kurssille (ks. Kurssin kopiointi)
 • Voit säädellä kaikkien aktiviteettien ja aineistojen päivämääriä yhdellä sivulla (ks. Hallinnoi aineistojen ja aktiviteettien päivämääriä)
 • Lisää tarvittaessa opiskelijoiden edistymisen seuranta ja rajoitukset aktiviteetteihin ja aineistoihin (ks. 11. Lisää ohjeita)
 • Tee kurssille mahdollisimman selkeä ja helposti navigoitava rakenne
 • Otsikoi sisällöt selkeästi ja käytä tarvittaessa numerointeja/listauksia
 • Poista Moodle-kurssilta sisällöt, joita et tarvitse kurssilla


Ennen kurssin alkua

 • Lisää osallistujat kurssille (opiskelijat ja muut opettajat) (ks. 8. Osallistujien lisääminen kurssille)
 • Luo ryhmät tarvittaessa (ryhmiä tarvitaan esim. tehtävänpalautuksessa, jos opiskelijat palauttavat tehtäviä ryhmissä) (ks. 11. Lisää ohjeita)
 • Avaa kurssi näkyväksi opiskelijoille (Hallintatyökalut > Näytä kurssi) (ks. Hallintatyökalujen toiminnot)
 • Tiedota kurssiavaimesta opiskelijoille (jos on käytössä)
 • Tarkista kurssin näkyminen opiskelijan näkymästä (Klikkaa omaa nimeäsi oikealla yläkulmasssa > Vaihda rooliin opiskelija)
 • Voit piilottaa sisältöjä opiskelijoita, jolloin opiskelijat näkevät vain heille näkyvissä olevan sisällön, jos haluat rakentaa kurssia jo kurssin meneillään olon aikana. (ks. 11. Lisää ohjeita)

6. Sisältöjen lisääminen kurssille


Moodle-kurssin sisältöä voi rakentaa lisäämällä erilaisia aktiviteetteja ja aineistoja kurssin osioihin (lue lisää osioista: Osioden lisääminen). Moodlessa opettajan lisäämiä materiaaleja kutsutaan aineistoiksi ja aktiviteetit ovat erilaisia opiskelijan työskentelyä vaativia työkaluja.

Suunnittele jo etukäteen Moodle-kurssilla tapahtuva opiskelijoiden opiskelu- ja työskentelyprosessi. Lisää Moodle-kurssille tarvittavia sisältöjä tämän opiskeluprosessin totettamiseen.

Lisää aineistoja ja aktiviteetteja seuraavasti:

1. Laita Muokkaustila päälle kurssin etusivun hallintatyökaluista. 


2. Siirry osioon, johon haluat lisätä aineistoja tai aktiviteetteja. Klikkaa osion oikeasta alalaidasta löytyvää Lisää aktiviteetti tai aineisto -linkkiä.

Lisää aktiviteetti tai aineisto

3. Valitse avatuvasta listasta haluamasi aktiviteetti tai aineisto. Klikkaa sitten Lisää -painiketta. Tämän jälkeen avautuu sivu, josta pääset muokkaamaan kyseisen aktiviteetin tai aineiston asetuksia.4. Muokattuasi valitsemasi aktiviteetin tai aineiston asetukset, klikkaa Tallenna ja palaa kurssille. Lisätty aktiviteetti tai aineisto tulee näkyviin kyseisen osion alaosaan.

Tallenna ja palaa kurssille

Luotua aineistoa tai aktiviteettia voi siirtää osiosta toiseen tai muokata sen asetuksia myös jälkeenpäin.

6.1. Opintojakson tietojen lisääminen


Kurssimallipohjassa ovat valmiina pohjatekstit opintojakson tiedoille, joita opettaja voi muokata.


Lisää opintojakson tiedot kurssimallipohjaan seuraavasti:

1. Valitse kurssin etusivulla Hallintatyökaluista Muokkaustila päälle.

Muokkaustila päälle


2. Klikkaa aineiston vasemmassa alareunassa Muokkaa -painiketta, jonka jälkeen klikkaa Muokkaa asetuksia -linkkiä. 
3. Voit editoida tekstiä Otsikon teksti -kentän tekstieditorissa. Kopioi opintojakson tiedot WebOodista. 4. Klikkaa lopuksi Tallenna ja palaa kurssille -painiketta.

6.2. Osioiden lisääminen

Moodlessa kurssialueen varsinainen sisältö lisätään osioihin. Osiot voidaan näyttää kurssilla eri tavoin eli formaateissa. Oletusformaatti on haitarimalli. Voit vaihtaa formaattia kurssin "Muokkaa asetuksia" -sivulla. Osioita voi käyttää kurssin "otsikkoina" esim. määrittelemällä osiot kurssin tavoitteiden tai sisältöjen mukaisesti sekä lisäämällä niihin tarvittavat aineistot ja aktiviteetit.


1. Lisää tai poista osioita seuraavasti

1. Klikkaa hallintatyökaluista Muokkaustila päälle ja siirry kurssin etusivun alaosaan.

Muokkaustila päälle


2. Osioita / jaksoja voi lisätä ja vähentää kurssisivun vasemmassa alalaidassa olevista + ja - näppäimistä.2. Muokkaa osioita seuraavasti

Voit tarvittaessa muokata osioita. Muokkaustilan ollessa päällä, osioiden kohdalla Muokkaa-linkin takaa näkyy seuraavia muokkauskuvakkeita:
 • Kynästä voi pikamuokata otsikkoa (kirjoita otsikko ja paina Enter)
 • Ratas-ikonista voit muokata osion asetuksia.
 • Ympyrä korostaa kyseisen osion aktiiviseksi, esimerkiksi näyttämään, että kyseistä osiota käsitellään parhaillaan.
 • Silmä piilottaa tai näyttää koko osion opiskelijoille, myös sen sisältämät aktiviteetit ja aineistot.
 • Roskakorista saat koko osion poistettua.
Muokkaa osiota

6.3. Moodle-kurssin kopiointi


Suositus on luoda uusi Moodle-kurssi jokaiselle opintojakson opetuskerralle, esimerkiksi syksylle 2020 ja keväälle 2021. Uudelle Moodle-kurssille voi kopioida sisällöt aiemmasta Moodle-kurssista. Uuden Moodle-kurssin voit luoda joko Moodlen Työpöydällä OODI-lohkosta, tilata Kurssitilauslomakkeella tai luomalla uusi Moodle-kurssi vanhan kurssin arkistoinnin yhteydessä (ks. sivu Uuden Moodle-kurssin luominen).

Moodle-kurssin voit kopioida myös Moodle-oppimisympäristöstä toiseen Moodle-oppimisympäristöön (esim. Oulun yliopiston Moodlesta toisen organisaation Moodle-oppimisympäristöön ja toisinpäin), jos Moodlen versiot ovat lähellä toisiaan. Tällöin Moodle-kurssista kannattaa tehdä varmuuskopiotiedosto, jonka lataa omalle tietokoneelle. Sen jälkeen varmuuskopiotiedoston voi palauttaa toisessa Moodlessa halutulle Moodle-kurssille.

Moodle-kurssin voi kopioida seuraavilla tavoilla:

 1. Luomalla uusi Moodle-kurssi WebOodissa olevalle opintojaksolle Moodlen Työpöydällä OODI-lohkosta tai tilaamalla Kurssitilauslomakkeella uusi Moodle-kurssi + sisällön kopiointi aiemmalta kurssilta uuden kurssin Kickstart-sivulla. Ks. sivu: Uuden Moodle-kurssin luominen
 2. Varmuuskopiotiedoston tekeminen jo olemassa olevasta Moodle-kurssista ja varmuuskopiotiedoston palauttaminen uudelle/toiselle kurssille
 3. Tuo-toiminnolla tuomalla sisältöjä kurssilta toiselle
 4. Moodle-kurssin arkistoinnin yhteydessä Ks. sivu: Moodle-kurssin arkistointi- ja poistoprosessi


2. Varmuuskopiotiedoston tekeminen olemassa olevasta Moodle-kurssista
Varmuuskopiotiedostona voidaan kopioida koko kurssi tai vain osia kurssista, kuten kysymyspankki. Varmuuskopiotiedostossa kurssin osallistujien tiedot eivät tule mukaan kopiotiedostoon.

 1. Siirry sen kurssin etusivulle, josta haluat tehdä varmuuskopiotiedoston eli jolta haluat kopioida sisältöjä toiselle/uudelle kurssille.
 2. Klikkaa Hallintatyökaluissa "Luo varmuuskopio"

  Luo varmuuskopio

 3. Jos haluat varmuuskopioida koko kurssin (osallistujatiedot eivät kopioidu), klikkaa sivun alareunasta "Hyppää suoraan viimeiseen vaiheeseen".
  Jos haluat varmuuskopioida vain tiettyjä sisältötyyppejä niin valitse ne sisällötyypit, jotka haluat varmuuskopioida. Seuraavilla sivuilla valitse tarkemmin yksittäiset sisällöt, jotka haluat varmuuskopioida. Klikkaa lopuksi Seuraava.

  Alkuperäisasetukset

  Hyppää suoraan

 4. Kun varmuuskopio on valmis, klikkaa seuraavaksi Jatka.

  Jatka

 5. Seuraavaksi pääset sivulle, jossa näkyvät kaikki tekemäsi varmuuskopiot. Luomasi varmuuskopio löytyy Käyttäjän yksityiset varmuuskopiot -osion alta.
  Halutessasi voit myös ladata varmuuskopion omalle koneellesi Lataa -linkillä.


2.1. Varmuuskopiotiedoston palauttaminen Moodle-kurssille

Varmista ensin, että sinulla on Moodle-kurssi, jolle voit palauttaa varmuuskopiotiedoston.
Jos haluat palauttaa tehdyn varmuuskopion jo olemassa olevaan kurssiin, avaa kyseinen kurssi. Jos haluat palauttaa varmuuskopion uudelle kurssille, luo ensin uusi kurssi joko Moodlen Työpöydältä OODI-lohkosta tai Kurssitilauslomakkeella: https://moodle.oulu.fi/course/request.php ja avaa sitten kurssi.

Palauta varmuuskopiotiedosto Moodle-kurssille seuraavasti:

 1. Klikkaa Moodle-kurssin etusivun vasemman yläreunan Hammasratasta > Kurssin asetukset -sarakkeesta klikkaa Palauta -linkkiä.

  Palauta


 2. Valitse palautettava varmuuskopiotiedosto ja klikkaa Palauta -linkkiä. 3. Seuraavalla sivulla voit vielä tarkistaa varmuuskopiotiedoston sisällön, jota olet palauttamassa. Valitsemalla sivun alareunasta Jatka pääset eteenpäin.

  Jatka

 4. Siirry sivulla kohtaan "Palauta tälle kurssille" ja valitse, kumman vaihtoehdon haluat toteuttaa. Klikkaa Jatka -linkkiä.

  Palauta kurssille

 5. Tarvittaessa voit muokata kurssin asetuksia. Klikkaa lopuksi Jatka sivun alaosassa.

  Korvaa kurssin asetukset


 6. Lopuksi voit vielä esikatsella varmuuskopiotiedostoa, jonka olet palauttamassa. Klikkaa lopuksi Suorita palautus -linkkiä.

  Suorita palautus

 7. Kun palautus on valmis, Moodle ilmoittaa siitä tekstillä "Kurssi palautettiin onnistuneesti. Klikkaamalla Jatka-nappia pääset katsomaan palautettua kurssia.

  Jatka

  Huom. Jos varmuuskopiotiedoston palauttaminen ei onnistu, niin tarkista kurssin "Muokkaa asetuksia" -sivulla "Tiedostojen kokoraja" -kohdassa tiedostokoko max. 100MB.


3. Tuo-toiminto
Kurssi voidaan kopioida myös Tuo-toiminnolla. Toiminnolla voidaan tuoda kurssilta toiselle kokonainen kurssi tai yksittäisiä aktiviteetteja tai aineistoja. Opiskelijoiden tiedot ja suoritusmerkinnät eivät kopioidu.

 1. Siirry sen kurssin etusivulle, jolle haluat tuoda sisältöjä toiselta kurssilta.
 2. Klikkaa kurssin etusivun vasemman yläreunan Hammasratasta

  Kurssin hallinta -painike

 3. Klikkaa "Kurssin asetukset" -sarakkeesta klikkaa "Tuo" -linkkiä.

  Tuo-toiminto


 4. Seuraavaksi Moodle näyttää ne kurssit, joissa olet opettajana. Valitse haluamasi kurssi, jolta haluat tuoda sisältöjä ja klikkaa Jatka.
 5. Valitse seuraavaksi ne sisältötyypit, jota haluat tuoda kurssilta. Jos haluat tuoda koko kurssin, klikkaa "Hyppää suoraan viimeiseen vaiheeseen". Jos haluat tuoda vain tiettyjä sisältöjä, niin klikkaa Seuraava ja Skeeman asetukset -sivulta voit vielä tarkemmin valikoida haluamasi yksittäiset sisällöt. Viimeisellä sivulla klikkaa Suorita tuonti. 6. Seuraavaksi Moodle tuo kurssin sisällöt. Kun tuonti on valmis, klikkaa Jatka niin pääset tarkastelemaan kurssia.

  Huom. Jos Tuo-toiminnolla kurssin kopiointi ei onnistu, niin tarkista kurssin "Muokkaa asetuksia" -sivulla "Tiedostojen kokoraja" -kohdassa tiedostokoko max. 100MB.

6.4. Päivämäärät-toiminto

Päivämäärät-toiminnon avulla voi hallinnoida Moodle-kurssin kaikkien aineistojen ja aktiviteettien päivämääriä yhdellä sivulla. Tämä on kätevää esim. kursseilla, joille on kopioitu sisältöjä toisista kursseista.

Tämä löytyy Moodlesta seuraavasti:

1. Klikkaa kurssin etusivun vasemmasta yläreunasta Hammasratasta eli Kurssin hallinta -painiketta.2. Valitse Kurssin asetukset -sarakkeesta Kurssin ylläpito 
3. Valitse Raportit -välilehdeltä Päivämäärät.


4. Avautuvalla sivulla näet kaikki kurssisi aineistot ja aktiviteetit ja voit muokata niiden päivämääriä. Klikkaamalla osion nimeä saat osiossa olevat aktiviteetit ja aineistot näkyviin. Päivämäärien muokkaamisen jälkeen, klikkaa Tallenna muutokset.7. ZOOM-verkkokokouksen lisääminen


ZOOM-verkkokokouksen lisääminen Moodle-kurssille vaatii oman korkeakoulun tiliin kytketyn ZOOM-tunnuksen. Tunnukset luodaan automaattisesti kirjauduttaessa ensimmäisen kerran ZOOM-tilille. Kun tunnukset ovat kunnossa, ZOOMin lisääminen Moodle-kurssille on mahdollista.

Kirjaudu Zoom-tilille tunnuksen aktivoimiseksi:
Oulun yliopisto: https://oulu.zoom.us/
Oamk: https://oamk.zoom.us


Voit lisätä ZOOMin Moodle-kurssille kahdella eri tavalla
 1. Zoom-verkkokokouksen lisääminen "Ulkoinen työkalu" -aktiviteetilla
 2. Zoom-verkkokokouksen linkittäminen Zoom-sovelluksesta "Verkko-osoite" -aineistolla
Käytännössä: Lisää ensin Zoom-verkkokokous kurssille jommalla kummalla tavalla. Määritä sitten Zoom-tapaamisen asetukset ja aikataulu. Zoom-tapaaminen Moodle-kurssilla voi olla esim. yksi kertaluontoinen tapaaminen tai toistuva tapaaminen "recurring meeting", jolle ei määritetä yksittäistä ajankohtaa.

1. ZOOM-verkkokokouksen lisääminen "Ulkoinen työkalu" -aktiviteetilla
 Tämä tapa on tällä hetkellä käytössä Oulun yliopiston henkilöstölle.

 1. Klikkaa Hallintatyökaluista "Muokkaustila päälle" ja klikkaa "Lisää aktiviteetti tai aineisto" valitsemastasi osiosta.
 2. Valitse aktiviteetti "Ulkoinen työkalu" > Lisää
 3. Lisää aktiviteetille nimi esim. Zoom-huone
 4. Kohdassa "Ennalta määritetty työkalu" valitse pudotusvalikosta "ZOOM Video Conferencing".

  Zoom

 5. Muokkaa halutessasi muita asetuksia ja klikkaa "Tallenna ja näytä".
 6. Luo uusi Zoom-tapaaminen klikkaamalla ”Schedule a new meetingSchedule a New Meeting tai Zoom-sovelluksessa tietokoneella.
 7. Katso alempaa Zoom-tapaamisen asetusten ja aikataulutuksen määrittäminen.

2. Zoom-verkkokokouksen linkittäminen Zoom-sovelluksesta "Verkko-osoite" -aineistolla
Tämä tapa on tällä hetkellä käytössä Oamkin ja Oulun yliopiston henkilöstölle.

 1. Avaa Zoom-sovellus tai kirjaudu Zoomiin selaimen kautta.
  • Ohje Oulun yliopisto: Zoom

 2. Siirry välilehdelle Meetings

  Meetings

 3. Luo Zoom-tapaaminen klikkaamalla "Schedule a New Meeting" -painiketta

  Schedule a New Meeting

 4. Aseta Zoom-tapaamisen asetukset (katso alempaa sivulta Zoom-tapaamisen asetusten lisääminen)
 5. Kun olet asettanut Zoom-tapaamisen asetukset, avautuvalla sivulla kopioi kohdassa "Invite Link" Zoom-huoneen https-osoite.

  Invite link

 6. Siirry Moodle-kurssille, jolle haluat lisätä Zoom-linkin.
 7. Klikkaa Hallintatyökaluista "Muokkaustila päälle".
 8. Siirry Moodle-kurssilla osioon, johon haluat lisätä Zoom-linkin. Klikkaa osion oikeassa alalaidassa linkkiä: "Lisää aktiviteetti tai aineisto"
 9. Valitse avautuvasta valikosta Aineistot -otsikon alta "Verkko-osoite" > klikkaa Lisää.

  Verkko-osoite

 10. Anna aineistolle seuraavat asetukset
  Nimi:
  Nimeä tiedosto. Nimi tulee kurssin etusivulle tiedoston otsikoksi.
  Ulkoinen verkko-osoite:
  Liitä tiedoston www-osoite
  Näyttö:
  Uusi ikkuna

 11. Tallenna lopuksi sivun alaosassa.


Zoom-tapaamisen asetukset ja aikataulutus:
 1. Aseta tapaamisen asetukset:
  1. Topic: Kirjoita tapaamisen nimi
  2. When: Jos tapaaminen on vain yhden kerran, aseta kokousaika.
  3. Jos samaa Zoom-huonetta käytetään toistuvasti, valitse ruutu "Recurring meeting".
   Valitse sarjan ensimmäisen kokouksen päivämäärä, aika ja kesto. Valitse toistuvuus, toistotiheys ja lopetuspäivämäärä. Valitse "NoFixedTime", jos toistuville tapaamisille ei ole tiettyä ajankohtaa.

  4. Valitse "Meeting Options" -kohdasta kukin sinulle sopiva vaihtoehto:
    • Require meeting passcode: Vaatii osallistujia antamaan salasanan, jonka olet asettanut liittymiseen. Kirjoita valitsemasi salasana tähän tekstikenttään.
    • Enable join before host: Sallii osallistujien päästä kokoukseen ennen isäntän liittymistä.
    • Mute participants upon entry: Mykistää kaikki osallistujat liittyessään kokoukseen. Voit poistaa mykistyksen kokouksen aikana.
    • Jos kokoushuoneessa on enemmän kuin yksi opettaja, lisää heidän sähköpostiosoitteensa "Alternative Hosts" -kenttään. Laita pilkku osoitteiden väliin.
    • Lopuksi Tallenna/Save.

Zoom-istunnon voit aloittaa Start-painikkeesta tai Zoom-sovelluksella Meeting-välilehdellä valitse kokous > Start.

Huom! Tiedota opiskelijoille myös Zoom-tapaamisen Passcode tai käytä Odotushuonetta. Zoom-palvelu vaatii jommankumman käyttöä Zoom-tapaamisissa.8. Roskakorista palauttaminen


Moodlessa opettaja voi poistaa kurssilta sisältöä, kuten aineistoja, aktiviteetteja tai osioita, joita ei käyttöönsä kurssilla tarvitse. Poistetut sisällöt voi tarvittaessa palauttaa kurssin Roskakorista.

Sisällön poistaminen Moodle -kurssilta

 1. Klikkaa Hallintatyökaluista Muokkaustila päälle.

  Muokkaustila päälle

 2. Klikkaa poistettavan sisällön vasemmasta alareunasta Muokkaa > Poista.

  Poista

 3. Seuraavaksi Moodle pyytää vahvistusta poistamiselle. Klikkaa Kyllä, jos haluat poistaa kyseisen sisällön kurssilta.
 4. Tämän jälkeen poistettu sisältö poistuu kurssilta ja siirtyy Roskakoriin. Huom! Poistamisen vaihtoehto on piilottaa kyseinen tiedosto opiskelijoiden nähtäviltä.


Poistetun sisällön palauttaminen Roskakorista

Kun opettaja on poistanut sisältöä kurssilta, hänelle tulee näkyviin Roskakori, joka löytyy kurssin ylläpitoasetuksista.

 1. Klikkaa kurssin etusivun vasemmassa yläkulmassa Hammasratasta (Kurssin hallinta).

  Kurssin hallinta -painike


 2.  Valitse Kurssin asetukset -sarakkeesta Roskakori -linkki.

  Roskakori


 3. Roskakori avautuu ja näet valitsemaltasi kurssilta poistetut sisällöt. Voit palauttaa poistamasi sisällön klikkaamalla Palauta -linkkiä.

  Palauta

 4. Tämän jälkeen tiedosto palautuu sen osion alaosaan, mistä se alunperin poistettiin.
  Huom! Poistetut sisällöt säilyvät roskakorissa 7 päivää, jonka jälkeen ne poistuvat pysyvästi.

  Lisäohjeita: http://ohjeet.mediamaisteri.com/roskakori

9. Osallistujien lisääminen kurssille

Opiskelijoiden kirjautumiseen Moodle-kurssille vaikuttavat, miten kurssi on luotu ja kuinka opettaja haluaa opiskelijoiden pääsevän kurssille.

Opettaja, joka on luonut kurssin OODI-linkistä Moodlen Työpöydällä tai tilannut Kurssitilauslomakkeella, tulee automaattisesti mukaan Moodle-kurssille. Kurssin muut opettajat tulee lisätä poimimalla heidät joko kurssin osallistujalistasta tai käyttämällä ulkopuolisten käyttäjien kirjautumistapoja.

Osallistujia on mahdollista lisätä kurssille neljällä eri tavalla (klikkaa lisäämistavan nimeä nähdäksesi ohjeet):

 1. Oodi-Moodle-kytkennän kautta

 2. Opiskelijoiden itserekisteröinti (kurssiavaimella tai ilman kurssiavainta)

 3. Osallistujien lisääminen Moodlen käyttäjälistasta

 4. Ulkopuoliset käyttäjät (Haka- tai Easylink/HelppoLinkki -kirjautuminen)


 5. Oodi-Moodle-kytkennän kautta (ks. lisää tästä)

 6. Opiskelijoiden itserekisteröinti (kurssiavaimella tai ilman kurssiavainta) (ks. lisää tästä)

 7. Osallistujien lisääminen Moodlen käyttäjälistasta (ks. lisää tästä)

 8. Ulkopuoliset käyttäjät (ks. lisää tästä)

  9.1. Oodi–Moodle-kytkentä

  Oodi–Moodle-kytkennällä voi rekisteröidä WebOodissa opintojaksolle ilmoittautuneita opiskelijoita myös Moodle-kurssille. Kun Moodle-kurssi on kytketty johonkin WebOodin opetustapahtumaan, siihen ilmoittautuneet opiskelijat lisätään Moodle-kurssille heidän kirjautuessaan Moodleen. Käytännössä opiskelijat näkyvät "ripotellen" kurssin osallistujalistassa. Kurssi tulee asettaa opiskelijoille näkyväksi klikkaamalla Hallintatyökaluissa "Näytä kurssi" -painiketta, jotta OODI-kytky toimii.

  Jos opettaja haluaa WebOodissa ilmoittautuneet opiskelijat mukaan Moodle-kurssille, tulee opettajan käydä valitsemassa Moodle-kurssilla ne kytkettävät Oodin opetustapahtumat, joihin ilmoittautuneita opiskelijoita rekisteröidään Moodle-kurssille.

  Oodi-kytkennän tekeminen

  1. Tarkista, että kurssin "Muokkaa asetuksia" -sivulla kohdassa "Kurssin tunnistenumero" on Oodin opintojaksokoodiJos opintojaksokoodia ei ole, niin pyydä Moodle-helpdeskiä (moodle@oulu.fi) lisäämään koodi.
   Opintojaksokoodi voi jatkua kaksoispisteellä ja numerolla, esim. :1. Tämän juoksevan numeroinnin avulla voidaan kytkeä useita Moodle-kursseja samaan WebOodin opintojaksoon.  2. Siirry kurssin etusivulle ja Klikkaa Osallistujat-linkkiä Hallintatyökaluissa.

   Osallistujat-linkki Hallintatyökaluissa


  3. Klikkaa OODI-painiketta Osallistujat-sivulla.
   OODI-painike on näkyvissä, jos kurssin "Muokkaa asetuksia" -sivulla kohdassa ”Kurssin tunnistenumero” on Oodin opintojaksokoodi ja ko. opintojaksosta löytyy opetustapahtumia.


   OODI

  4. Valintasivulla valitse ne Moodle-kurssille kytkettävät opetustapahtumat, joihin WebOodissa ilmoittautuneet opiskelijat rekisteröidään Moodle-kurssille.
   Jos haluat kytkeä vain tietyn yksittäisen opetustapahtuman, niin valitse vain tämä opetustapahtuma, ei koko opintojakson nimeä.

   Valitse Moodle-kurssille kytkettävät Oodin opetustapahtumat

  5. Tallenna lopuksi.

  6. Avaa Moodle-kurssi opiskelijoille näkyväksi klikkaamalla Hallintatyökaluista "Näytä kurssi". Jos kurssi on jo näkyvissä Hallintatyökaluissa on painike "Piilota kurssi".


  Tärkeitä huomioita OODI-kytkennästä:

  • Kun Moodle-kurssi on kytketty johonkin Oodin opetustapahtumaan, siihen ilmoittautuneet opiskelijat lisätään kurssille osallistujaksi heidän kirjautuessaan Moodleen.
  • Kytkennän poistaminen ei poista Moodle-kurssilta osallistujia, jotka sen kautta on lisätty.
  • OODI-Valintasivulla lista opintojakson opetustapahtumista näyttää vain tapahtuman nimen ja mahdollisen hierarkkisen aseman, joten voi olla tarpeen verrata näytettyä listaa WebOodin näkymään oikean opetustapahtuman valitsemiseksi (listalla voi esim. olla vanhoja tietoja).
  • Opettajatietoja ei lisätä Moodlen työtiloihin automaattisesti. Vain kurssin luoja (Moodlen Työpöydällä OODI-lohkosta) tai tilaaja (Kurssitilauslomakkeella) tulee Opettaja-rooliin kurssille ja muut opettajat pitää lisätä käsin kurssille (ks. Moodlen käyttäjälistasta).

  Oodi-kytkyllä lisätyn opiskelijan poistaminen Moodle-kurssilta

  Kun opiskelija peruu ilmoittautumisensa WebOodissa tai opettaja poistaa hänet siellä kurssilta, niin tieto siirtyy tunnissa Moodleen. Opiskelijan kirjautuessa seuraavan kerran Moodleen hänen osallistumisensa kurssilla menee tilaan "Keskeytetty".

  Tällöin opiskelija ei näe enää olevansa kurssilla ja opettaja näkee hänet tilassa Keskeytetty, mutta ei voi poistaa osallistumista.


  9.2. Opiskelijoiden itserekisteröinti (kurssiavaimella tai ilman avainta)


  Opiskelijat voivat liittyä itsenäisesti eli itserekisteröityä Moodle-kurssille kahdella tavalla:

  1. Kurssiavaimella opiskelijan itserekisteröityminen kurssille
  2. Ilman kurssiavainta opiskelijan itserekisteröityminen kurssille

  1. Kurssiavaimella opiskelijan itserekisteröityminen kurssille

  Opettaja voi lisätä Moodle-kurssille Kurssiavaimen (opettajan valitsema sana tai merkkiyhdistelmä), jolla opiskelijat, jotka eivät ole ilmoittautuneet opintojaksolle WebOodissa, pääsevät itserekisteröitymään kurssille. Edellytyksenä on, että osallistujilla on Oulun yliopiston käyttäjätunnus tai Haka-tunnus (jokin muu suomalainen yliopisto tai korkeakoulu).

  Lisää kurssiavain:

  1. Klikkaa Hallintatyökaluissa Aseta kurssiavain -painiketta.

   Aseta kurssiavain

  2. Kirjoita kenttään kurssiavain (opettajan valitsema sana tai merkkiyhdistelmä). Klikkaa sitten Tallenna -painiketta.  3. Kun kurssiavain on asetettu, painikkeessa lukee "Tarkista kurssiavain". Tästä kohdassa voit myös tarkistaa tai poistaa asettamasi kurssiavaimen. 

  4. Tiedota opiskelijoille esimerkiksi sähköpostitse Moodle-kurssin nimi, www-osoite ja kurssiavain.
   Kun opiskelijat kirjautuvat Moodleen, he voivat etsiä kyseisen kurssin Hae-kentässä tai löytää sen www-osoitteella. Moodle näyttää opiskelijoille ”laatikon”, johon heidän tulee kirjoittaa kurssiavain. Näin opiskelija kirjautuu kurssin osallistujaksi, ja kurssiavain pitää kirjoittaa vain ensimmäisen kerran kurssille liityttäessä. Kurssiavaimella kirjauduttaessa oletuksena on, että osallistuja tulee Opiskelija-rooliin kurssille.
  2. Ilman kurssiavainta opiskelijan itserekisteröityminen kurssille

  Voit sallia opiskelijoiden itserekisteröitymisen kurssille ilman kurssiavainta.

  1. Klikkaa Hammasratasta (Kurssin hallinta) -painiketta kurssin vasemmassa yläreunassa.

   Kurssin hallinta -painike  2. Klikkaa "Osallistujien lisäämistavat" -linkkiä Käyttäjät-sarakkeessa.

   Osallistujien lisäämistavat  3. Aktivoi "Itserekisteröityminen (Opiskelija)" klikkaamalla Silmä-kuvaketta (Silmä "auki") tai asettamalla itserekisteröitymisen asetukset (Hammasratas).

   Itserekisteröityminen

  9.3. Moodlen käyttäjälistasta


  Opiskelijat kannattaa lisätä kurssialueelle ensisijaisesti OODI-kytkyllä tai kurssiavaimen kautta. Kuitenkin tietyissä erikoistapauksissa voi myös opiskelijoita lisätä tällä tavalla kurssille. Kurssin luonut opettaja voi lisätä toisia opettajia kurssille poimimalla heitä Moodlen osallistujalistasta. Jotta henkilö näkyisi Moodlen käyttäjälistassa, tulee hänen olla käynyt kirjautumassa Moodleen.

  Osallistujien poimiminen käyttäjälistasta

  1. Klikkaa Osallistujat-linkkiä kurssin etusivulla Hallintatyökaluissa.

   Osallistujat-linkki Hallintatyökaluissa  2. Klikkaa Lisää osallistujia -linkkiä Osallistujat-sivulla

   Lisää osallistujia

  3. Kirjoita käyttäjän nimi Hae-kenttään. Voit etsiä käyttäjiä myös sähköpostin tai opiskelijanumeron perusteella.
  4. Määritä osallistujalle rooli: Opiskelija (oletus), Opetttaja tai Opettaja ilman muokkausoikeutta.
  5. Klikkaa lopuksi Lisää osallistujia -painiketta, niin kyseinen käyttäjä lisätään kurssille.

  Lisää osallistujia

  Huom! Jotta henkilön nimi näkyy Hae-kentässä ja hänet voisi lisätä kurssille, tulee hänen olla käynyt kirjautumassa ainakin kerran Oulun yliopiston Moodleen osoitteessa: www.moodle.oulu.fi  9.4. Ulkopuoliset käyttäjät (Haka- tai Easylink -kirjautuminen)

  Ulkopuolisia henkilöitä voi lisätä sekä Opiskelija- että Opettaja-rooliin Moodle-kurssille. Oulun yliopiston ulkopuolisia käyttäjiä voi lisätä kahdella tavalla:

  1. Haka-tunnuksella kirjautuminen
  2. Helppolinkki eli Easylink -kirjautuminen
  Nämä kirjautumistavat on esitelty tässä kappaleessa.


  Tietojenkäsittelysopimuksen tekeminen ulkopuoliselle opettajalle (Haka-tunnuksella ja Easylinkillä kirjautuville)

  Ulkopuolisia opettajia varten tulee tehdä tietojenkäsittelysopimus, joka on alla olevassa linkissä. Tietojenkäsittelysopimuksessa sovitaan henkilötietojen käsittelystä ja niihin liittyvistä vastuista.

  Tietojenkäsittelysopimuksen tekemiseen ovat alla olevat ohjeet:

  1. Tietojenkäsittelysopimus löytyy Moodle-ohjeet -kurssilta: Tietojenkäsittelysopimus (ulkoisille Opettaja-rooliin tuleville käyttäjille)
  2. Opintojakson järjestelyistä vastaava henkilö täydentää sopimuslomakkeen keltaisella merkityt kohdat ja lähettää sen sähköpostitse ulkopuoliselle opettajalle, cc:na osoitteeseen: moodle@oulu.fi
  3. Ulkopuolisen opettajan tulee kuitata sähköpostitse sopimuslomakkeen hyväksytyksi opettajalle ja moodle@oulu.fi -osoitteeseen
  4. Ulkopuolisen opettajan kuittaus on edellytys, että hänet päästetään Opettaja-rooliin Oulun yliopiston Moodle-ympäristöön.


  1. Haka-tunnuksella kirjautuminen

  Jos henkilö on suomalaisen yliopiston tai ammattikorkeakoulun henkilöstöä/opiskelija, hän voi käyttää Haka-kirjautumista. Käyttäjä valitsee Moodlen kirjautumissivulla https://moodle.oulu.fi/ou/ext_login.php kirjautumistavan "Kirjaudu Haka-tunnuksella".
  Tämän jälkeen hän valitsee oman kotiorganisaation ja kirjautuu omilla tunnuksillaan. Käyttäjälle kannattaa tiedottaa Moodle-kurssin nimi/www-osoite ja mahdollinen kurssiavain, jos sellainen on käytössä.

  Haka login  2. Helppolinkki eli Easylink -kirjautuminen (jos käyttäjällä ei ole Haka-tunnusta)

  Moodle-kurssille voi kutsua yliopiston ulkopuolisia henkilöitä, joilla ei ole Haka-tunnusta, Helppolinkki eli Easylink -kirjautumisella. HelppoLinkki -toiminnolla opettaja voi luoda sähköpostikutsun, jossa on ulkopuoliselle käyttäjälle henkilökohtainen pääsylinkki suoraan Moodle-kurssille.

  Käyttäjä pääsee liittymään Moodle-kurssille klikkaamalla pääsylinkkiä, ilman erillistä kirjautumista. Linkki ja kurssille kirjautuminen ovat voimassa vain määritellyn ajan. Käyttäjä lisätään kurssille, kun hän on klikannut linkkiä sähköpostissaan.

  Opiskelija-rooliin kutsuminen EasyLinkillä

  Jos ulkopuolisia käyttäjiä kutsutaan Moodle-kurssille Opiskelija-rooliin, niin he voivat tulla tämän Easylinkin kautta ja kuitata klikkaamalla tietosuojailmoituksen.

  Opettaja-rooliin kutsuminen EasyLinkillä

  Ulkopuolisia Opettaja-rooliin tulevia varten tulee tehdä tietojenkäsittelysopimus, joka on yllä olevassa linkissä. Tietojenkäsittelysopimuksessa sovitaan henkilötietojen käsittelystä ja niihin liittyvistä vastuista.

  Tietojenkäsittelysopimuksen tekemiseen ovat sivun yläosassa olevat ohjeet.

  Ohjeet Helppolinkin eli Easylinkin tekemiseen:

  Easylinkin voi luoda joko yhdelle tai useammalle käyttäjälle yhtä aikaa:
  • Jos luot linkin yhdelle käyttäjälle, niin katso ohjeet kohdasta "Easylinkin luominen yhdelle käyttäjälle"
  • Jos luot linkin usealle käyttäjälle yhtä aikaa, niin katso ohjeet kohdasta "Easylinkin luominen usemmalle käyttäjälle".
  Jos luot Easylinkin esimerkiksi englannin

  Easylinkin luominen yhdelle käyttäjälle:

  1. Klikkaa Hallintatyökaluissa Osallistujat-linkkiä

   Osallistujat-linkki

  2. Osallistujat-sivulla oikealla klikkaa Hammasratasta > Käyttäjälinkkien hallinta

   Käyttäjälinkkien hallinta


  3. Tee Helppolinkki klikkaamalla "Luo uusi pyyntö"

   Lisää uusi pyyntö

  4. Kirjoita kenttään: "Käyttäjän sähköpostiosoite" ulkopuolisen käyttäjän sähköpostiosoite. Moodle tarkistaa, perustetaanko linkki olemassa olevalle tai uudelle käyttäjälle.
   Klikkaa
   sitten TARKISTA.

   Tarkista pääsylinkki

  5. "Käyttäjän perustiedot" -sivulla tarkista käyttäjän perustiedot.
   Lisäksi aseta käyttäjälle lähtevän tervetuloaviestin kieli.
   Lisäksi aikaväli, jolloin käyttäjä pääsee kurssialueelle. Valitse myös käyttäjän rooli kurssilla (esim. Opiskelija tai Opettaja).
   Klikkaa lopuksi "Tallenna muutokset".

   Käyttäjän perustiedot


   Easylinkki on nyt valmis ja Moodle lähettää pääsylinkin Moodle-kurssille ulkopuolisen käyttäjän sähköpostiin.

  Easylinkin luominen useammalle käyttäjälle yhtä aikaa

  1. Tee Excelillä tai tekstieditorilla lista tuotavista käyttäjistä. Muodostettavan Excel-tiedoston ensimmäinen rivi ovat sarakeotsikot: email, firstname, lastname, lang. Huomaa, että kirjoita nämä omiin sarakkeisiinsa. (Kielen merkintä: suomi = fi, englanti = en, ruotsi = sv, saksa = de)
   Excel-tiedoston rivit

  2. Tallenna tiedosto CSV -muodossa. Valitse tiedoston nimen alapuolelta muodoksi CSV (Comma delimited) (*.csv).

   Comma delimited -tiedostomuoto

  3. Siirry Moodle-kurssille

  4. Klikkaa Hallintatyökaluissa Osallistujat-linkkiä

   Osallistujat-linkki

  5. Osallistujat-sivulla klikkaa oikealla Hammasratasta > Käyttäjälinkkien hallinta

   Käyttäjälinkkien hallinta


  6. Tee Helppolinkki klikkaamalla "Tuo csv".

   Tuo csv

  7. "Kutsu ulkopuolisia kurssille" -sivulla lisää tiedosto tuotavista käyttäjistä "Valitse tiedosto" -toiminnolla.  8. Tiedostonvalitsimessa hae tiedosto tietokoneeltasi klikkaamalla ensin Browse -painiketta ja haettuasi tiedoston, klikkaa "Lataa tämä tiedosto".

  9. Haettu tiedosto näkyy Tiedosto-kentässä. Valitse seuraavat kohdat:
   "Erotinmerkki": puolipiste
   "Tekstin koodaus": UTF-8
   Tämän jälkeen klikkaa ”Tuo csv”.

   Tuo csv

  10. "Kutsu ulkopuolisia kurssille" -sivulla aseta aikaväli, jolloin käyttäjät pääsevät kurssialueelle ja käyttäjien roolit kurssilla (esim. Opiskelija tai Opettaja). Tuotavien käyttäjien tiedot näkyvät sivun alaosassa. Klikkaa lopuksi "Kutsu ulkopuolisia kurssille".

   Kutsu ulkopuolisia kurssille

  11. Palaudut seuraavaksi kurssin etusivulle, johon tulee alla oleva teksti.

   CSV-tuonti on valmis

  9.5. Vierailija-kirjautuminen


  Moodle-kurssille on mahdollista tehdä Vierailija-kirjautuminen. Vierailija-kirjautumista voi käyttää, kun haluat opiskelijoiden/kollegoiden pääsevän tutustumaan kurssille. Huomioi, ettei kurssimateriaaleissa tai muissa sisällöissä ole mitään sellaista, mitä kurssin ulkopuoliset eivät saisi nähdä.

  Vierailija ei voi
  • lähettää keskusteluviestejä (vierailija näkee kuitenkin keskustelut)
  • palauttaa tehtäviä
  • vastata tentteihin tai tehdä Tentti-aktiviteetilla laadittuja tenttejä
  • vastata Palaute-aktiviteetilla tehtyihin kyselyihin
  • muokata Wiki-sivuja
  • nähdä SCORMilla tehtyjä sisältöjä
  • nähdä kenenkään osallistujan tuloksia tai arvosanoja
  Lue lisää Vierailija-kirjautumisesta: Vierailija

  Vierailija-kirjautumisen tekeminen:

  1. Klikkaa Osallistujat-linkkiä kurssin etusivulla Hallintatyökaluissa.

   Osallistujat-linkki Hallintatyökaluissa  2. Osallistujat-sivulla klikkaa oikealla Hammasratasta > "Osallistujien lisäämistavat".

   Osallistujien lisäämistavat


  3. Lisää rekisteröitymistapa -kohdassa valitse "Pääsy vierailijana".

   Pääsy vierailijana  4. Pääsy vierailijana -sivulla:
   1. Salli pääsy vierailijana: Kyllä
   2. Salasana: klikkaa ja lisää salasana (tarvittaessa)
   3. Talleta: klikkaa "Lisää rekisteröitymistapa"

   Pääsy vierailijana

  5. Vierailijapääsy Moodle-kurssille on nyt valmis

  6. Lähetä vierailijoille sähköpostitse Moodle-kurssin etusivun www-osoite ja vierailijakirjautumisen salasana.


  10. Osallistujien poistaminen kurssilta

  Opiskelijan voi poistaa kurssilta seuraavasti:

  1. Jos opiskelijat on lisätty OODI-kytkyllä Moodle-kurssille
   Moodle-kurssilla Osallistujat-sivulla opiskelijan rivillä ei ole Roskakorin kuvaa, jos opiskelija on lisätty OODI-kytkyllä Moodle-kurssille.
   Kun opiskelija peruu ilmoittautumisensa WebOodissa tai opettaja poistaa hänet WebOodissa opintojaksolta, niin tieto siirtyy tunnissa Moodleen. Opiskelijan kirjautuessa seuraavan kerran Moodleen hänen osallistumisensa kurssilla menee tilaan "Keskeytetty". Tällöin opiskelija ei näe enää olevansa Moodle-kurssilla ja opettaja näkee hänet tilassa Keskeytetty, mutta ei voi poistaa osallistumista.

  2. Jos opiskelija on lisätty kurssiavaimella tai opettaja on poiminut opiskelijan kurssille Moodlen käyttäjälistasta
   Moodle-kurssin Osallistujat-sivulla opiskelijan rivillä on Roskakorin kuva, jota klikkaamalla opettaja voi poistaa opiskelijan kurssilta.

  11. Kurssin asetusten muokkaaminen


  Kurssin asetuksia pääset muokkaamaan kurssin etusivulta, Hallintatyökaluista löytyvästä
  Muokkaa asetuksia -painikkeesta.


  Tässä on esitelty muutamia yleisimpiä kohtia, joita opettaja voi kurssilla muokata (sinisen kysymysmerkin kohdalta aukeaa lisäinfoa toiminnasta).  • Kurssin nimi: kurssin koko nimi, joka näkyy Moodle-kurssien yläosassa vasemmalla, Työpöydällä kurssin nimessä ja kurssilistassa opiskelijoille.
  • Kurssin lyhenne on usein opintojaksokoodi tai muu lyhyt nimi kurssille. Jos samasta opintojaksosta on useita Moodle-kursseja, niin lyhenteessä on juokseva numerointi, esim. opintojaksokoodi ja merkintä :1. Lyhenne näkyy kurssin yläpalkin navigaatiopolussa kuvaamassa kurssialueen etusivua. Lyhenne näkyy myös Moodlen sähköpostiin lähettämien keskustelualueviestien otsikkokentässä.

  • Kurssikategoria: Valitse kategoriaksi oma tiedekuntasi tai yksikkö. Avoimen yliopiston opintojaksoille valitse kategoria Avoin yliopisto.
  • Kurssin näkyvyys: Näytä tai piilota kurssi opiskelijoita. Opiskelijat pääsevät kurssille vasta, kun kurssi näytetään opiskelijoille.

  • Kurssin aloitus- ja päättymispäivämäärä: Tarvittaessa aseta kurssin aloitus- ja päättymisajankohdat. Tämä määrittää, mille välilehdelle kurssi sijoittuu Työpöydällä (Meneillään olevat/Tulevat/Menneet kurssit).
  • Kurssin tunnistenumero -kohdassa näkyy opintojaksokoodi ja juokseva numerointi, jos samasta opintojaksosta on useita Moodle-kursseja. Tämä mahdollistaa Oodi–Moodle-kytkennän, jonka avulla voidaan rekisteröidä WebOodissa ilmoittautuneita opiskelijoita Moodle-kursseille. Jos haluat kurssille Oodi-kytköksen, ole yhteydessä Moodle-tukeen (moodle@oulu.fi) ja pyydä heitä lisämään kurssillesi tunnistenumero.

  • Kurssikuvaus: Tarvittaessa kirjoita lyhyt kurssikuvaus. Kurssikuvaus tulee näkyviin Moodlessa kaikille avoimessa kurssilistauksessa.
  • Kurssin kuvituskuva kohtaan voit lisätä Moodle-kurssin yläosaan tulevan bannerikuvan. Valmiita kuvia on Moodlessa tiedostonvalitsimessa: klikkaa laatikkoa (Lisää tiedostoja…) > Aineisto > Otsikkokuvat -kansio > valitse haluamasi otsikkokuva > Valitse tämä tiedosto.
   Huomioi, että liikkuvat videokuvat voivat latautua hitaasti ja näin vaikuttaa Moodle-kurssin hitaaseen avautumiseen opiskelijalle.

  • Kurssiformaatista voi vaihtaa kurssin muodon näyttämistä. Oletuksena on Haitari-formaatti.
  • Tiedostojen kokoraja kohdassa voi määritellä kurssille tuotavien tiedostojen suurimman sallitun koon. Oulun yliopiston Moodlessa suurin sallittu koko on 100MT. Tätä isommat tiedostot voi ladata johonkin ulkoiseen palveluun esim. Office 365 -palveluun, GSuiteen tai Vimeoon ja tehdä siellä olevasta dokumentista linkin, jonka lisää Moodleen Verkko-osoite -aineistona.

  • Ryhmät-valinnasta voit ns. pakottaa ryhmät koko Moodle-kurssitasolle. Tyypillisempää on kuitenkin tehdä ryhmät Moodle-kurssilla Ryhmät-toiminnolla (Hallintatyökalut > Osallistujat > Hammasratas oikealla yläosassa > Ryhmät > Luo ryhmä).

  • Klikkaa lopuksi "Tallenna ja näytä".

  Jos haluat muuttaa kurssin lyhennettä tai tunnistenumeroa, ota yhteys Moodle-tukeen (moodle@oulu.fi).

  Lisää tietoa Moodle Docsin ohjeesta: Muokkaa asetuksia

  11.1. Hallintatyökalut

  Moodle -kurssin etusivulta löytyvistä Hallintatyökaluista pääset nopeasti käsiksi kurssin keskeisimpiin asetuksiin ja työkaluihin. 

  • Aseta Muokkaustila päälle, jotta voit lisätä kurssille aineistoja ja aktiviteetteja. 
  • Muokkaa kurssin asetuksia (ks. luku 5.1.)
  • Näytä kurssi / Piilota kurssi kohdasta voit valita, näkyykö kurssi opiskelijoille ja voivatko opiskelijat löytää kurssin Moodlen kurssilistauksesta. 
  • Luo varmuuskopio kohdasta voit ottaa varmuuskopion kurssista (ks. Luku 8.)
  • Näytä kurssin kysymyspankki, jota voi käyttää Tentti-aktiviteetissa. 
  • Aseta kurssille kurssiavain, jota käyttäjät, jotka eivät ole ilmoittautuneet kurssille WebOodissa, voivat käyttää kirjautumisessa kurssille. Tiedota käyttäjille kurssin nimi ja kurssiavain (yleensä jokin sana) (ks. luku 6.2.)
  • Osallistujat kohdassa voit tarkastella Moodle-kurssilla olevia osallistujia.
  • Kurssin arvioinnit (arviointikirja) on opettajan työkalu arviointien hallinnointiin Moodlessa.
  • Vaihda rooliin Opiskelija kohdassa voit katsoa kurssia opiskelijan näkökulmasta.


  11.2. Kurssin avaaminen opiskelijoille


  Moodle-kurssi on oletuksena piilotettu opiskelijoilta. Muokattuasi kurssialueen valmiiksi voit avata sen opiskelijoille kurssin etusivun vasemmasta laidasta löytyvistä
  Hallintatyökaluista

  1. Klikkaa kurssin etusivun Hallintatyökalujen Näytä kurssi -linkkiä.   Moodlessa opiskelijoilta piilotetun kurssin nimen kohdalla työpöydällä lukee teksti "Piilotettu opiskelijoilta". Piilotettuja kursseja opiskelijat eivät löydä myöskään kurssihakemistosta. 

  12. Aktiviteetit


  Aktiviteetit ovat Moodle-kurssilla olevia toimintoja, jotka edellyttävät osallistujilta aktiivista tekemistä tai osallistumista
  , esimerkiksi tehtäviä, kysymyksiä sisältäviä oppitunteja, keskustelualueita ja tenttejä.

  MoodleDocsissa on hyvä taulukko eri aktiviteeteista ja millaisissa tehtävissä niitä kannattaa käyttää: Tehtävien teettäminen opiskelijoilla


  Lisää ohjeita aktiviteeteista saat alla olevista linkeistä ja Moodlen Docsin ohjeista: Aktiviteetit

  Tehtävä
  Keskustelualue
  Tentti
  Työpaja
  H5P - interaktiivisia HTML5-sisältöjä
  Ryhmävalinta
  Ajanvaraus
  Chat
  Kysely
  Läsnäolo (HAMK:n ohje)
  Oppitunti
  Palaute
  Sanasto
  Tietokanta
  Ulkoinen työkalu (LTI)
  Valinta
  Wiki


  12.1. Tehtävä

  Tehtävä-aktiviteetilla opettaja voi antaa tehtävänannon ja opiskelijat palauttaa tehtäviä opettajan arvioitavaksi. Opiskelijan palauttama tehtävä näkyy ainoastaan opettajalle, mutta ei toisille opiskelijoille. Opettajan antama arviointi ja palaute tallentuvat Tehtävä-aktiviteettiin opettajan ja kyseisen opiskelijan nähtäväksi.

  Jos opettaja haluaa, että opiskelijat näkevät toistensa tehtävänpalautukset, esim. vertaispalautetta varten, tehtävä kannattaa toteuttaa Keskustelualue-aktiviteetilla.

  Oletuksena opiskelijat palauttavat yksilötehtäviä. Jos opiskelijat palauttavat ryhmätehtäviä, opettajan tulee ensin luoda ryhmät Moodle-kurssilla ja opiskelijan on kuuluttava johonkin ryhmään. Ryhmän voit luoda Hallintatyökalujen Osallistujat linkistä > Hammasratas > Ryhmät > Luo ryhmä.
  Ryhmävalinta voidaan toteuttaa esim. Ryhmävalinta -aktiviteetilla, jolloin opiskelija valitsee itse ryhmän. Opettaja voi myös manuaalisesti jakaa opiskelijat ryhmiin Ryhmät-sivulla.

  Tehtävän lisääminen Moodlessa

  1. Valitse Hallintatyökaluista "Muokkaustila päälle".

   Muokkaustila päälle

  2. Klikkaa osion oikeassa alareunassa "Lisää aktiviteetti tai aineisto" > valitse Tehtävä > Lisää.

  3. Määrittele tehtävän asetukset:
   1. Nimeä tehtävä. Nimi näkyy kurssin etusivulla. 
   2. Kuvaus: Kirjoita tehtävänanto opiskelijoille
   3. Liitetiedoston voi tarvittaessa lisätä mukaan tehtävän ohjeisiin.
   4. Saatavuus: Määrittele aikaväli, jolloin opiskelijoiden on palautettava tehtävä. Jos haluat tehtävän olevan jatkuvasti avoinna, poista rastit Ota käyttöön -ruuduista.
   5. Voit asettaa Moodlen lähettämään sähköpostitse muistutusviesti tehtävänpalautusten arvioinnista. 
   6. Palautusmuodot: Valitse, miten opiskelijat palautavat tehtävän:
    • Verkkoteksti: Opiskelijat kirjoittavat tekstiä suoraan tekstieditoriin tehtävä-sivulla
    • Tiedostojen palautus: Opiskelijat palauttavat tiedostoja
    • Verkkoteksti ja tiedostot: Opiskelijat voivat palauttaa tiedostoja ja kirjoittaa verkkotekstiä tekstieditoriin.

   7. Jos opiskelijat kirjoittavat tehtävänpalautuksena verkkotekstin, voit asettaa samamäärän ylärajan tekstin pituudelle.
   8. Valitse palautettavien tiedostojen enimmäismäärä ja suurin sallittu koko.
   9. Voit määrittää sallitut tiedostomuodot.


   10. Palautemuodot: Opettaja voi antaa opiskelijoille palautetta tehtävästä eri tavoin:
    • Palaute: opettaja voi kirjoittaa sanallista palautetta arvioinnissa (jos ei ole valittuna, opettaja voi antaa vain numeerisen arvosanan).
    • Kommentoitava PDF: opettaja voi kommentoida tehtäviä selaimessa ja tallentaa kommentit osaksi PDF-tiedostoa. Kommentointi tehdään selaimessa, muita sovelluksia ei tarvita.
    • Arviointitiedosto: Opettaja voi ladata arviointitiedot tiedostona itselleen, kirjata arviointeja tiedostoon ja palauittaa arvioinnit tiedostona Moodleen.
    • Palautetiedosto: Opettaja voi ladata palautetiedostoja samalla kun merkitsee tehtäviä. Tiedostot voivat olla esim. tekstiä tai ääntä.

   11. Näytetäänkö opiskelijalle Lähetä arvioitavaksi -painike, jolla hän kertoo, että tehtävä on valmis, eikä voi palautta enempää tiedostoja.
    Tehtävä lukkiutuu, ja vain opettaja voi palauttaa sen keskeneräiseksi.
   12. Jos opiskelijat palauttavat ryhmätöitä, näytetäänkö painike, jolla opiskelija kertoo osallistuneensa ryhmätyön tekemiseen.   13. Ryhmäpalautuksen asetukset: Palauttavatko opiskelijat ryhmätöitä? Jos palauttavat, opiskelijat tulee jakaa ryhmiin Moodlen Ryhmät-toiminnolla.
   14. Jos EI, ryhmän tehtävä katsotaan palautetuksi, kun kuka tahansa ryhmän jäsenistä klikkaa tehtävän palautuspainiketta. Jos KYLLÄ, kaikkien ryhmän jäsenten on klikattava tehtävän palautus-painiketta, jotta tehtävä on palautettu.
   15. Jos KYLLÄ, niin opettajan sähköpostiin lähetetään ilmoitus, kun opiskelija on palauttanut tehtävän.   16. Arviointi: Voit arvioida opiskelijoiden tehtävän-palautukset valitsemasi asteikon mukaan: Pisteet (numeerinen), Asteikko (usein sanallinen asteikko), Ei arviointia.
   17. Jos käytät numeroarviointia (pisteet), laita tähän tehtävän maksimiarvosana/-pisteet.
   18. Valitse arviointimenetelmä:
    • Yksinkertainen, suora arviointi: voit antaa arvosanan ja sanallista palautetta. 
    • Arviointimatriisi: voit tehdä arviointimatriisin, jossa asetat kriteereitä eri pistemäärille.
    • Arviointifraasit: voit tehdä ja tallettaa etukäteen arviointilauseita, joita hyödynnät arvioinnissa.
   19. Jos haluat tehtävälle hyväksytyn suorituksen rajan, laita alin hyväksytty arvosana/pistemäärä tähän.

   20. Ryhmämoodi: Halutessasi voit asettaa ryhmämoodiksi Erilliset ryhmät tai Näkyvät ryhmät. Esimerkiksi usean opettajan kurssilla ryhmätoiminnot kannattaa ottaa käyttöön, jos tehtävänpalautusten arviointeja tehdään ryhmäkohtaisesti. Tällöin kunkin opettaja voi valita näkyväksi vain oman ryhmänsä tehtävänpalautukset.   21. Rajoita pääsy: Halutessasi voit asettaa rajoituksen / edellytyksen, joka tulee olla suoritettuna, jotta tehtävä näkyy Moodlessa opiskelijalle.
   22. Halutessasi voit asettaa opiskelijoiden suoritusten seurannan. (ks. Opiskeljoiden suoritusten seuranta)
   23. Tallenna lopuksi.


  12.2. Opiskelijan tehtävänpalautuksen arviointi

  Opettaja voi arvioida ja antaa palautetta opiskelijan tehtävänpalautuksista Moodlen eri aktiviteeteissa. Tässä on esitetty ohjeet Tehtävä-aktiviteetissa tapahtuvaan opiskelijan tehtävänpalautuksen arviointiin ja palautteenantamiseen opiskelijalle.

  Tehtävä-aktiviteetissa opiskelijan tehtäväpalautus näkyy ainoastaan opettajalle, ei toisille opiskelijoille. Jos opettaja haluaa, että opiskelijat näkevät toistensa tehtävänpalautukset esim. vertaispalautetta varten, opettajan kannattaa luoda Keskustelualue-aktiviteetti, jonne opiskelijat palauttavat tehtävän keskusteluviestin liitetiedostona.

  Arviointiprosessi opiskelijoiden tehtävänpalautuksista Tehtävä-aktiviteetista koostuu kahdesta vaiheesta:

  1. Aseta Tehtävä-aktiviteetissa arviointi- ja palautteenannon asetukset
  2. Arvioi opiskelijan tehtävänpalatus Tehtävä-aktiviteetissa
  Alla ovat ohjeet näiden toimintojen tekemiseen Moodle-kurssilla.


   1. Aseta Tehtävä-aktiviteetissa arviointi- ja palautteenannon asetukset:
  1. Klikkaa Hallintatyökaluissa Muokkaustila päälle.
  2. Avaa Tehtävä-aktiviteetin asetukset (Klikkaa Muokkaa > Muokkaa asetuksia)
  3. Aseta tehtävän asetuksissa Arviointi- ja Palaute-asetukset:

  Arviointi
  Tyyppi: Valitse arvioinnin tyyppi:
  • Pisteet (numeerinen)
  • Asteikko (usein sanallinen asteikko)
  • Ei arviointia.
   Jokaisessa tyypissä opettaja pystyy antamaan opiskelijalle myös sanallista palautetta.
  Maksimiarvosana: Jos käytät pisteitä, laita tehtävän maksimipisteet. Pisteistä numero "5" vastaa yliopiston 0-5 asteikkoa (5 maksimi, 0 minimi). Kirjoita tällöin Pisteet-kenttään numero 5. Moodlen oletus 100 pistettä kannattaa siis yleensä vaihtaa.

  Arviointimenetelmä: Yksinkertainen, suora arviointi: voit antaa arvosanan ja sanallista palautetta.
  Jos haluat hyödyntää arviointimatriisia tai arviointifraaseja, katso niihin liittyvät ohjeet.

  Hyväksymisraja: Tarvittaessa aseta tehtävän alin hyväksytty arvosana/pistemäärä.
  Rajaa käytetään opiskelijan edistymisen seurannassa ja Arviointikirjassa, jossa hyväksytyt arvosanat ovat vihreitä ja hylätyt arvosanat ovat punaisia.

  Arviointi

  Tarvitaessa lisää myös muut arvioinnin asetukset:

  Piilota opiskelijoiden nimet:
  voit piilottaa opiskelijoiden nimet arvioijilta Tehtävä-aktiviteetissa ja Arviointikirjassa. Huomaa, että nimet on paljastettava arvioinnin jälkeen, jotta opiskelijoiden arvosanat näkyvät Arviointikirjassa.
  Vaiheista arviointiprosessi
  : voit hyödyntää arvioinnissa välivaiheita. Voit esimerkiksi tehdä arviointeja eri ajankohtina Moodleen, mutta julkaista arvioinnit opiskelijoille samanaikaisesti.
  Nimeä arvioijat:
  voit nimetä eri arvioijan kunkin opiskelijan palautuksille. Arvioijan tulee olla Opettaja-roolissa Moodle-kurssilla. Arvioijien nimeäminen toimii vain yhdessä vaiheistetun arviointiprosessin kanssa.

  Arviointi2

  Tallenna lopuksi sivun alaosassa.


  Palautemuodot
  Valitse tarvitsemasi palautemuodot palautteenantoon opiskelijan tehtävänpalautuksesta. Palautemuodoilla määritellään, millä tavalla opettaja antaa palautetta opiskelijoille.

  Palaute: opettaja voi kirjoittaa sanallista palautetta opiskelijalle
  Kommentoitava PDF: Moodle avaa opiskelijan tehtävänpalautuksen PDF-näkymään, johon opettaja voi kommentoida suoraan. Kommentoitu pdf tallentuu uutena tiedostona.
  Arviointitiedosto: opettaja voi ladata arviointitiedot csv-tekstitiedostona itselleen, kirjata tiedostoon arviointeja ja palauttaa arvioinnit tiedostossa uudelleen Moodleen.
  Palautetiedostot: opettaja voi ladata palautteen tiedostona ja opiskelja näkee tämän tiedoston Tehtävä-aktiviteetissa.

  Anna palaute opiskelijan tekstiin: käytössä Verkkoteksti-palautusmuodossa. Moodle kopioi opiskelijan kirjoittaman verkkotekstin opettajan palautteen pohjaksi. Opettajan kannattaa kirjoittaa kommentit opiskelijan tekstin sekaan toisella kirjainvärillä, jotta palaute erottuu opiskelijalle.


  2. Arvioi opiskelijan tehtävänpalautus Tehtävä-aktiviteetissa
  1. Avaa Tehtävä-aktiviteetti (klikkaa tehtävän nimeä kurssin etusivulla)
  2. Klikkaa painiketta:
    • "Näytä kaikki palautukset" (pääset tarkastelemaan listana opiskelijoiden palautuksia) tai
    • "Arviointi" (pääset suoraan yksittäisen opiskelijan palautukseen).

   Näytä kaikki palautukset

  3. Klikattuasi ”Näytä kaikki palautukset” näet taulukon opiskelijoista. 
  4. Pääset lukemaan ja arvioimaan opiskelijan palautuksen, klikkaamalla opiskelijan rivillä:
    • sinistä Arviointi-painiketta tai
    • valitse Muokkaa-valikosta Arviointi.
     Muokkaa-valikosta voit myös antaa lisäaikaa tai estää opiskelijan tehtävän muokkaamisen.

     Arvioi opiskelijan suoritukset Arviointi-painikkeesta

  5. Sivulle avautuu Opiskelijakohtainen arviointinäkymä, jossa voit arvioida ja antaa palautetta opiskelijoille

  6. Näkymän toiminnot ovat seuraavat:
    • PDF-annotointi: Jos opiskelija on palauttanut tehtävän PDF-muodossa, avautuu opiskelijan tehtävänpalautus oikealla olevaan PDF-annotointi-ikkunaan. Opettaja voi antaa palautetta ikkunan okeassa ylälaidassa olevia annotointityökaluja käyttämällä lisäämällä kommentteja ja merkintöjä suoraan opiskelijan työhön.
     Linkki: Ohjeet eri annotointityökaluista.

     PDF-annotointi

    • Palautus: Opiskelijan tehtävänpalautuksen vaihe. Opiskelijan palauttama tiedosto, jonka voi avata klikkaamalla tiedostonimeä.
    • Arviointi: Anna arvosana opiskelijalle
    • Palaute: Kirjoita palautetta opiskelijalle

     Palautus

    • Palautetiedostot: voit liittää palautetiedoston (tehtävän asetuksissa valitse kohta: Palautetiedostot)
    • Ryhmäpalautuksen asetukset: voit valita annetaanko sama arvosana ja palaute koko ryhmälle
    • Ilmoita opiskelijoille: voit valita, ilmoitetaanko arvioinnista opiskelijalle. Kun opettaja arvioi opiskelijan tuotoksen Tehtävä-aktiviteetissa, Moodle lähettää opiskelijalle automaattisesti ilmoituksen siitä, että arviointi on tehty. Ilmoituksessa on linkki Tehtävä-aktiviteetin sivulle, jossa opiskelija näkee saamansa arvioinnin.

  8. Kun olet lopettanut arvioinnin, valitse Tallenna muutokset tai Tallenna ja näytä seuraava.

  Jos haluat julkaista arvioinnit kaikille opiskelijoille yhtä aikaa, niin kannattaa käyttää vaiheistettua arviointiprosessia, joka tulee ottaa erikseen käyttöön tehtävän asetuksista.

   

  Missä opiskelija näkee omat arviointinsa ja palautteensa?

  Kun opettaja on tallentanut arvioinnin & opiskelijalle antamansa palautteen, opiskelija näkee omat arviointinsa avaamalla tehtävän uudelleen (samasta kohdassa, mistä tehtävä palautettiin). Opettajan antama arvosana ja palaute näkyvät sivun alareunassa. Jos olet käyttänyt sähköpostitiedotusta opiskelijalle, hänen saamassaan sähköpostissa on lisäksi suora linkki samalle sivulle. Annetuista arvioinneista voi kertoa opiskelijoille myös Uutisviestillä.

  Opiskelija näkee kurssin arviointinsa myös aina arviointikirjan kautta eli avaamalla "Arvioinnit" Navigointi-/Asetukset-lohkon kautta.

  Huom. Jos käytit Moodlen PDF-annoitointia, kehoita opiskelijoita lataamaan kommentoitu tiedosto itselleen. Esikatselu saattaa näyttää kommentit eri tavalla kuin on ollut opettajan tarkoitus.


  12.3. Keskustelualue


  Keskustelualue sopii eriaikaisen viestinnän välineeksi. Keskustelijoiden ei tarvitse olla keskustelualueella yhtä aikaa, vaan aiemmin lähetetyn viestin voi lukea ja siihen vastata myöhemminkin. Keskustelualueella lähetetään viestejä toisten luettavaksi, ja viestien liitetiedostona voi palauttaa tehtäviä, jolloin opiskelijat voivat vertaiskommentoida toistensa tehtävänpalautuksia.

  1. Klikkaa Hallintatyökaluista "Muokkaustila päälle".

   Muokkaustila päälle

  2. Jokaiseen kurssin osioon ilmestyy oikeaan alakulmaan "Lisää aktiviteetti tai aineisto" -linkki. Klikkaa tätä linkkiä.

   Lisää aktiviteetti tai aineisto


  3. Valitse Keskustelualue > Lisää.

   Keskustelualue

  4. Aseta Keskustelualueen asetukset
   1. Nimi: Nimeä keskustelualue. Nimi näkyy kurssin etusivulla
   2. Kuvaus: Kirjoita opiskelijoille keskustelun tehtävänanto- ja ohjeet
   3. Valitse keskustelualueen tyyppi. Yleensä kannattaa valita "Keskustelualue yleiseen käyttöön". Muilla tyypeillä voit rajata keskustelun tietyn tyypin mukaan. (ks. tämän ohjesivun alaosa)
   4. Saatavuus: Aseta, milloin keskustelualue on avoinna opiskelijoille
   5. Tarvittaessa aseta yhteen keskusteluviestiin lisättävien liitetiedostojen enimmäismäärä ja niiden koko.
   6. Sanalaskuri: Keskusteluviestin sanoille voi asettaa sanalaskurin. Voi käyttää esim. määriteltäessä vastauksen pituuksia samamäärän perusteella.

    Keskustelualueen asetukset

   7. Keskusteluviestien tilaus: Lähetetäänkö viesteistä kopiot opiskelijoiden sähköpostiin tai saavatko he itse valita?
   8. Luettujen viestien seuranta: Näytetäänkö opiskelijoille lukemattomat viestit Lukematta-sarakkeessa? Yleensä kannattaa valita Valinnainen.
   9. Keskustelualueen kokonaisarviointi: Jos haluat arvioida keskustelualueen kokonaisuutena, voit valita sopivan asteikon, tarvittaessa maksimipistemäärä ja arvioiden aikarajat.
   10. Arvioinnit: Jos haluat arvioida keskusteluviestejä, voit valita sopivan asteikon, tarvittaessa maksimipistemäärä ja arvioiden aikarajat.
   11. Näkyvyys opiskelijoille: Piilotetaanko tai näytetäänkö keskustelualue opiskelijoille?
   12. Ryhmämoodi: Jos opiskelijat on jaettu ryhmiin, voi Ryhmämoodi-valinnalla vaikuttaa siihen, miten ryhmät näkevät toistensa viestejä.
   13. Rajoita pääsy: Voit asettaa rajoituksen / edellytyksen, joka tulee olla suoritettuna, jotta keskustelualue näkyy Moodlessa opiskelijalle.
   14. Opiskelijoiden edistyminen: Halutessasi voit asettaa opiskelijoiden suoritusten seurannan. Valitse ensin suoritusten seuranta ja sitten vaatimus. (ks. Opiskelijoiden edistymisen seuranta).

    Keskustelualueen asetukset

   15. Lopuksi Tallenna keskustelualue.

  Moodlen keskustelualueella voit valita haluamasi keskustelutyypin:

  1. Keskustelualue yleiseen käyttöön -avoin keskustelualue, jossa jokainen osallistuja voi aloittaa uuden keskustelun milloin tahansa ja osallistua aiemmin aloitettuihin keskusteluihin. Yleisin keskustelualuetyyppi.
  2.  Yksi keskustelu - yksittäinen aihe, joka on kokonaisuudessaan yhdellä sivulla. Tämä sopii lyhyille ja aiheeltaan rajatuille keskusteluille.
  3.  Jokainen avaa uuden keskustelun -keskustelussa jokainen osallistuja saa avata vain yhden keskustelun. Kaikki voivat kuitenkin osallistua toistensa aloittamiin keskusteluihin normaalisti.
  4.  Kysymys/vastaus -keskustelussa jokainen keskustelunavaus on kysymys. Toisten osallistujien vastauksia kuhunkin kysymykseen pääsee lukemaan kirjoitettuaan itsekin vastauksen kysymykseen. Eli keskusteluun osallistuja ei näe muiden osallistujien vastauksia aloitettuun keskusteluun ennen kuin on ensin kirjoittanut oman vastauksensa keskusteluun.
  5.  Lisäksi Moodlessa on keskustelualue Uutiset, jolle vain opettajat voivat kirjoittaa ja jolta viestit on pakotettu kaikkien osallistujien sähköposteihin.  12.4. H5P - Interaktiivinen sisältö


  H5P:llä voit luoda vuorovaikutteisia aineistoja ja tehtäviä - tarjolla on noin 50 työkalua.

  H5P:stä löytyy esimerkkejä ja ohjeita. Tutustu esimerkiksi seuraaviin ohjeisiin:


  12.5. Ajanvaraus

  Ajanvaraus -aktiviteettia voit hyödyntää tapaamisten järjestämiseen opiskelijoiden kanssa. Ajanvaraus- aktiviteetissa voit määrittää valittavissa olevat tapaamiset tietylle ajanjaksolle sekä tapaamisen keston. Tämän jälkeen opiskelijat voivat itse varata ajan valittavissa olevista vaihtoehdoista. Tapaaminen voidaan myös halutessaan sisällyttää osaksi arviointia. 

  Kuinka luon Ajanvaraus-aktiviteetin

  1.  Valitse ensin kurssin etusivun hallintatyökaluista Muokkaustila päälle.


  2. Tämän jälkeen klikkaa halutun osion kohdalla Lisää aktiviteetti tai aineisto -linkkiä.


  3. Valitse avautuvasta valikosta Ajanvaraus ja klikkaa Lisää -painiketta.


  4. Kirjoita Ajanvaraus-aktiviteetille nimi

  5. Lisävalinnat-valikosta voit määrittää mm. ajanvarauksen keston, sekä kuinka monta aikaa yksi opiskelija voi varata. 


  6. Tämän jälkeen skrollaa alas ja klikkaa Tallenna ja näytä -painiketta.


  Seuraavaksi lisätään valittavissa olevat ajat. 

  1. Klikkaa Lisää aikoja -painiketta. Voit lisätä joko useita toistuvia aikoja, tai yhden yksittäisen ajan. Valitse lisää toistuvia aikoja.


  3. Valitse varattavissa olevien aikojen aikaväli sekä kesto. Lopuksi klikkaa Tallenna muutokset -painiketta. 


  Opettajan näkymässä sinulle näkyy, kuinka monta opiskelijaa on varannut ajan. 

  12.6. SCORM-aktiviteetti


  SCORM-lyhenne tulee sanoista: Shareable Content Object Reference Model: joukko digitaalisen oppimateriaalin standardeja ja määrityksiä.

  SCORM-paketin
  sisältö on yleensä verkkopohjaista oppimateriaalia, joka koostuu useista sivuista ja välisistä navigaatioista. Sisällön esittämiseen on useita vaihtoehtoja, kuten ponnahdusikkuna, sisällysluettelo ja navigaatiopainikkeet. SCORM-aktiviteetit sisältävät yleensä kysymyksiä ja arvosanat näkyvät arviointikirjassa (jos SCORM on rakennettu siten, että se välittää arvosanatietoja).

  SCORM-aktiviteettia voi käyttää esimerkiksi:

  • multimediasisältöjen ja animaatioiden esittämiseen
  • arviointivälineenä


  SCORM-paketin lisääminen

  1. Klikkaa Hallintatyökaluissa Muokkaustila päälle.
  2. Siirry Moodle-kurssilla osioon, johon haluat lisätä SCORM-paketin. Klikkaa osion oikeassa alalaidassa linkkiä: "Lisää aktiviteetti tai aineisto"

  3. Valitse avautuvasta valikosta Aktiviteetit -otsikon alta SCORM-paketti > Lisää.

   Lisää Scorm-paketti

  Esiin tulee sivu Lisätään uusi SCORM-paketti kohtaan (osion nimi), jolla määritetään tehtävän sisältö ja asetukset


  Lisää SCORM-aktiviteetin asetukset

  1. Yleiset

  Nimi: Anna aktiviteetille nimi, joka näkyy kurssin etusivulla ja arviointikirjassa
  Kuvaus: Kirjoita tehtävänanto opiskelijoille

  2. Paketti

  Tiedostopaketti: Lataa SCORM-aineisto tietokoneeltasi Moodle-kurssille joko hiirellä vetämällä laatikkoon tietokoneesi tiedostoista, tai klikkaamalla joko sinistä nuolta laatikossa tai Lisää-painiketta laatikon vasemmassa yläkulmassa.
  ZIP-tiedostoa ei tarvitse purkaa.

  Lisää SCORM

  3. Näkyvyyteen liittyvät asetukset

  Näytä paketti: Määritä, näytetäänkö paketti opiskelijalle tietokoneen näytön nykyisessä vai uudessa ikkunassa.
  Muut asetukset: Määritä tarpeen mukaan muut oppimateriaalin näkyvyyteen liittyvät asetukset

  SCORM - näkyvyyteen liittyvät asetukset

  4. Näkyvyys opiskelijoille

  Määritä, milloin aktiviteetti on avoinna opiskelijoille. Klikkaamalla Ota käyttöön -painikkeita voit asettaa ajankohtia aktiviteetin aukiololle.

  Ota käyttöön

  5. Arviointi

  Määritä arviointitapa ja Arviointi-maksimi -kohdassa maksimipisteet, jotka opiskelija voi saada aktiviteetista.

  SCORM - arviointi

  6. Suorituskertojen hallinta
  Suorituskertojen määrä: Määritä, kuinka monta kertaa opiskelija saa suorittaa aktiviteettia
  Arvioidut suorituskerrat: Määritä, mikä opiskelijan suorituskerta arvioidaan

  SCORM - suorituskertojen hallinta

  7. Muut sivulla olevat asetukset
  Määritä tarpeen mukaan muut sivulla olevat asetukset,

  SCORM - muut asetukset

  8. Opiskelijoiden edistyminen

  Määritä tarvittaessa opiskelijoiden edistymisen seuranta ja sen kriteerit tässä aktiviteetissa.

  SCORM - opiskelijoiden edistyminen

  9. Tallenna lopuksi

  SCORM - tallenna lopuksi

  13. Tentti-aktiviteetti


  Tentti -aktiviteetissa opettaja voi luoda tentin, johon hän voi valita useita automaattisesti arvioitavia kysymyksiä, kuten monivalinta-, Tosi-Epätosi-kysymyksiä ja Yhdistämistehtäviä. Kysymykset säilytetään Kysymyspankissa ja niitä voidaan käyttää uudelleen tentteihin. Moodle arvioi ja pisteyttää muut kysymykset, paitsi essee-vastaukset opettajan tulee arvioida käsin. Essee-tyyppisiä tenttejä voi toteuttaa myös Tehtävä-aktiviteetilla.

  Moodle-tentti kannattaa tehdä seuraavassa järjestyksessä:

  1. Luo ensin kategoriat (esim. teemoittain tai kurssikirjoittain) ja lisää niihin tenttikysymykset.
  2. Lisää Tentti-aktiviteetti kurssille.
  3. Lisää lopuksi kysymykset tentti-aktiviteettiin (muutoin tentti-aktiviteetti on tyhjä kysymyksistä)

  Videoita Moodlen Tentti-aktiviteetista:

  1. Kategorioiden ja kysymysten tekeminen: https://vimeo.com/showcase/6899808/video/451433339
  2. Tentti-aktiviteetin lisääminen: https://vimeo.com/showcase/6899808/video/451433311
  3. Kysymysten lisääminen tenttiin: https://vimeo.com/showcase/6899808/video/451431194


  Kirjalliset ohjeet tentin tekemisestä ovat tässä alla:

  1.  Kysymyspankissa kategorioiden ja kysymysten tekeminen

  Voit luoda tenttikysymyksiä valmiiksi ja järjestää ne kysymyspankin kategorioihin jo etukäteen, ennen kuin otat tentin käyttöön kurssillasi. Kategoria toimii "varastona", josta voit poimia kysymyksiä eri tentteihin.

  1. Klikkaa Hallintatyökaluissa Kysymyspankki-painiketta
  2. Kategoriat-välilehdellä lisää kategoriat (esim. teemoittain tai kurssikirjoittain)

   Kategoriat

  3. Kirjoita kategorialle nimi > Lisää kategoria (kategorioita voit lisätä myöhemminkin.

  4. Kysymykset-välilehdellä luo uusi kysymys ”Luo uusi kysymys” painikkeesta. Lisätietoa eri Kysymystyypeistä

   Tässä on esimerkkinä Monivalinta-kysymys.
   1. Kategoria: Valitse kategoria, johon kysymys kuuluu
   2. Kysymyksen nimi: Näkyy opettajalle Kysymyspankissa
   3. Kysymysteksti: Opiskelijalle näkyvä kysymysteksti
   4. Oletuspisteet: kuinka monta pistettä saa oikeasta vastauksesta
   5. Yleinen palaute: on kysymyskohtainen ja kaikille opiskelijoille sama, esim. oikean vastauksen perustelut
   6. Yksi tai useita vaihtoehtoja: Valitse, onko kysymykseen yksi tai useita vaihtoehtoja

  Monivalinta-kysymyksen asetukset

  Vastaukset-kentässä:

  1. Vaihtoehto: kirjoita vastausvaihtoehto (eri laatikoihin oikea ja väärä vastaus + niiden arvioinnit)
  2. Arviointi: Valitse arviointi (oikea vastaus on 100% oikein.)
   • Useita oikeita vaihtoehtoja sisältävissä kysymyksissä oikeat vastaukset ovat yhteensä 100%. Eli jos kaksi vaihtoehtoa neljästä on oikein, annetaan oikeista kummastakin 50% pisteistä.
   • Jos usea vastaus on oikein, niin vääristä vastauksista kannattaa antaa yhteensä -100%. Muutoin vastaaja saa aina täydet pisteet valitsemalla kaikki vaihtoehdot.

  3. Tallenna lopuksi
  Vaihtoehdot


  2.  Tentti-aktiviteetin lisääminen
  1. Klikkaa Hallintatyökaluissa Muokkaustila päälle
  2. Klikkaa Lisää aktiviteetti tai aineisto > valitse Tentti > Lisää

  Määritä tentin asetukset (tässä on kirjattu olennaisimmat asetukset):

  Yleiset
  • Nimi: Anna tentille nimi, joka näkyy kurssin etusivulla.
  • Tehtävänanto: ohjeet opiskelijalle tentin tekemistä varten.
  Ajastus
  • Tenttiaika alkaa & Tenttiaika päättyy: Voit määritellä tentin alkamis- ja päättymisajan
  • Suoritusaika: Kuinka kauan tenttisuoritus voi enimmillään kestää. Käytä Suoritusaika-asetusta silloin, kun tentin saa tehdä pidemmän ajanjakson aikana (esim. viikko), mutta tentin vastausaika on rajattu (esim. 2 tuntia)
  Arviointi
  • Hyväksymisraja Hyväksytyn suorituksen minimiarvosana (pisteet). Rajaa voi hyödyntää Edistymisen seuranta ja Rajoita pääsy -asetuksissa.
  • Montako suorituskertaa sallitaan?: Kuinka monta kertaa osallistuja saa tehdä tentin (auki- ja päättymisaikojen sisällä)
  • Arviointitapa: Jos tentissä on useita suorituskertoja, voit määrittää, mikä saaduista arvosanoista viedään opiskelijan arviointikirjaan (korkein, keskiarvo, ensimmäinen, viimeisin).
  Kysymysten sijoittelu sivuille
  • Uusi sivu: Kuinka monta kysymystä sijoitetaan kullekin sivulle. Vastaukset tallentuvat osallistujan siirtyessä uudelle sivulle.
   Huom! Kysymyksiä kannattaa laittaa kohtuullinen määrä yhdelle sivulle. Jos on kymmeniä kysymyksiä yhdellä sivulla, niin Moodlen tentti voi toimia hitaasti.
  Kysymysten toiminta
  • Kysymysten toimintatapa: määrittelee, miten kysymykset tentissä toimivat. Asetus vaikuttaa ennen kaikkea siihen, miten opiskelijalle näytetään tentin pistetys, oikeat vastaukset ja palaute. Oletus on "palaute tentin lopuksi".
   • Palaute tentin lopuksi: opiskelijan tulee palauttaa koko tentti ennen kuin vastaukset arvioidaan ja hän saa nähdä pisteet, oikeat vastaukset tai palautetta tentistä.
   • Lisää tietoa muista Kysymysten toimintatavoista

  Tuloksista näytetään opiskelijoille
  • Tulosten näyttämisen vaikuttaa valittu kysymysten toimintatapa (edellinen kohta). Valitse mitä tietoja ja milloin opiskelijalle näytetään tentin tuloksista.
  • Lisää tietoa eri vaihtoehdoista Tuloksista näytetään opiskelijoille
  Ylimääräiset rajoitukset suorituskerroissa
  • Voit rajoittaa pääsyä tenttiin salasanalla
  Palaute kokonaisuudesta
  • Palaute kokonaisuudesta: Voit määritellä opiskelijalle näytettävän Suorituksen yleispalautteen Arvosanan raja -kohtiin määrittele prosentteina rajat, joiden sisälle sijoittuva tulos antaa tietynlaisen palautteen opiskelijalle. Kirjoita Palaute-kenttiin palautetekstit, esim. Hylätty/Hyväksytty.
  Tallenna ja Näytä painikkeesta voit siirtyä Muokkaa tenttiä -sivulle lisäämään kysymyksiä tenttiin. Myöhemmin Muokkaa tenttiä-sivulle pääsee avaamalla tentti kurssin etusivulta ja avaa sen jälkeen Hammasrattaasta > "Muokkaa tenttiä".


  3. Kysymysten lisääminen tenttiin

  1. Voit lisätä kysymyksiä napsauttamalla sivulla olevaa Lisää-linkkiä:
  • Lisää kysymys... tee kysymys, joka myös lisätään tenttiin.
  • Kysymyspankista lisää kysymyspankissa oleva kysymys. 
  • Lisää satunnainen kysymys... voi lisätä satunnaisen kysymyksen haluamastasi kategoriasta (eli Kysymyspankissa olevista kategorioista).
  Muokkaa-tenttiä sivu

  2. Määrittele tentille arviointimaksimi. Tämä on hyvä olla sama kuin Pisteet yhtensä, koska Moodle skaalaa tentin kokonaispisteet automaattisesti valitun maksimiarvosanan mukaisesti.

  Tämän jälkeen tentti on valmis. Hammasrattaasta mm. pääset esikatselemaan tenttiäsi, näkemään opiskelijoiden tuloksia ja arvioimaan käsin Essee-vastaukset.

  Huomioitavaa:

  Miksi en pysty enää muokkaamaan tenttiä kokeiltuani sitä Vaihda rooliin > opiskelija -tilassa?
  Jos opettaja kokeilee tehdä opiskelijaroolissa tenttiä ja lähettää tentin arvioitavaksi, ei ole enää mahdollista muokata tenttiä tai lisätä tenttiin kysymyksiä. Kuitenkin yksittäisiä tenttikysymyksiä pääsee edelleen muokkaamaan. Ratkaisuna kannattaa kopioida tentti kurssin etusivulla (Muokkaustila päälle > Valitse tentin kohdasta Muokkaa > Kopioi). Tentin kopioinnissa suorituskerrat eivät kopioidu, mutta tentin asetukset säilyvät ja opettaja voi jatkaa kopioidun tentin muokkaamista.

  Ongelman voi kiertää testaamalla tenttiä Esikatselu-tilassa. Tämä tehdään seuraavasti: siirry ko. tentti-aktiviteettiin > klikkaa Esikatsele tenttiä > testaa tehdä tentti.


  13.1. Kysymyspankin kopioiminen kurssilta toiselle


  Voit kopioida joko koko Kysymyspankin tai yksittäisen kysymyspankkikategorian kurssilta toiselle.

  1. Koko Kysymyspankin kopioiminen kurssilta toiselle:
  1. Mene kurssille, jolle haluat kopioida Kysymyspankin
  2. Klikkaa sivun oikeasta yläreunasta Hammasratasta (Kurssin hallinta) > Kurssin asetukset -sarakkeessa > klikkaa Tuo

   Tuo-toiminto

  3. Ruudulle avautuu lista Moodle-kursseista, joilla olet opettajana.
  4. Valitse/Hae oikea kurssi, jolta haluat tuoda Kysymyspankin. Klikkaa Jatka-painiketta.
  5. Tuonnin asetukset -sivulla valitse "Sisällytä kysymyspankki". Klikkaa Seuraava-painiketta.
   Sisällytä kysymyspankki

  6. Sisällytä -sivulla valitse "Ei yhtään". Klikkaa Seuraava-painiketta.
  7. Etene sivulta toiselle Jatka -painikkeella ja lopuksi paina "Suorita tuonti" -painiketta.


  2. Yksittäisen kysymyskategorian kopioiminen kurssilta toiselle
  1. Avaa lähdekurssilla Hallintatyökaluista Kysymyspankki > siirry Vie -välilehdelle
  2. Tiedostomuotoon valitse "Moodle xml -muoto"
  3. Valitse siirrettävä kategoria (jos et ole luonut uusia kategorioita kurssille niin kysymykset ovat kategoriassa "Oletus kohteelle: kurssinnimi (x)"
  4. Jätä ruksit kohtiin "Kirjoita kategoria tiedostoon" ja "Kirjoita asiayhteys tiedostoon"
  5. Paina "Vie kysymykset tiedostoon"

   Vie kysymykset


  6. Moodle lataa tiedoston koneellesi.

  7. Seuraavaksi avaa kurssi, jolle haluat viedä kysymyskategorian.
  8. Avaa Hallintatyökaluista Kysymyspankki > Tuo-välilehti
  9. Tiedostomuoto-kohdassa: valitse "Moodle XML-muoto"
  10. Laajenna "Yleiset"-otsikko ja valitse "Tuo kategoria" -alasvetovalikosta, mihin kategoriaan kysymykset tuodaan.
   Huom! Jos haluat että alkuperäisen kurssin kysymyspankkikategoriarakenteita ei tuoda kysymyksien mukana niin jätä ruksi pois kohdasta "Hae kategoria tiedostosta" eli jos haluat tuoda pelkät kysymykset valitsemaasi kategoriaan.
  11. Valitse tiedosto koneeltasi
  12. Paina "Tuo"-painiketta

   Tuo kysymykset


  13. Jos kaikki menee hyvin niin järjestelmä näyttää tuodut kysymykset -> jatka
  14. Nyt kohdekurssilla ovat lähdekurssin kysymykset asetuksiesi mukaisesti tuotuna


  13.2. Monivalintakysymysten lisääminen tekstitiedostona Kysymyspankkiin


  Voit tuoda monivalintakysymyksiä tekstitiedostona Moodle-kurssille. Kysymykset voit kirjoittaa Notepad-ohjelmalla. Talleta tiedosto txt-muotoon ja valitse encoding: UTF-8.

  Alla on esimerkkejä kahdesta vaihtoehtoisesta kysymysten kirjoittamisen tavasta. Tällä tavoin kirjoitettuja kysymyksiä kutsutaan Aiken-muotoisiksi. Voit kopioida kysymykset Notepad-ohjelmaan ja jatkaa omien kysymystesi kirjoittamista samalla tavalla:

  Mikä on oikea vastaus tähän kysymykseen?
  A. Moodle
  B. O365
  C. Zoom
  ANSWER: A

  Mikä on oikea vastaus tähän kysymykseen?
  A) Moodle
  B) ATutor
  C) Blackboard
  ANSWER: A


  Kysymysten tuominen Moodle-kurssille
  1.  Valitse Kysymyspankissa Tuo-välilehti
  2. Valitse tiedostomuoto > Aiken-muotoinen
  3. Yleiset-kohdassa valitse kategoria, johon kysymykset tuodaan.
  4. Tuo kysymyksiä tiedostosta -kohtaan hae tiedosto tietokoneeltasi.
  5. Tiedoston hakemisen jälkeen, klikkaa Tuo
  6. Tuo-sivulla näet tuotavat kysymykset
  7. Klikkaa Jatka.


  13.3. Tenttikysymysten sivuttaminen eri sivuille


  Opettaja voi sivuttaa tenttikysymykset näkymään tentissä opiskelijoille eri sivuilla.

  Sivuttamisen mahdollisuuksia:
  • Tietty määrä kysymyksiä on yhdellä sivulla
  • Tietyn aihealueen kysymykset ovat yhdellä sivulla
  • Yhdellä sivulla kysymykset ovat tietyssä järjestyksessä, toisella sivulla kysymykset ovat sekoitetussa järjestyksessä tai tietyllä sivulla Moodle arpoo satunnaisesti kysymyksiä opiskelijoille

  Tee kysymysten sivuttaminen seuraavasti:

  1. Klikkaa Tentti-aktiviteetin nimeä Moodle-kurssin etusivulla
  2. Klikkaa Hammasratasta oikeassa yläkulmassa > klikkaa "Muokkaa tenttiä.

   Muokkaa tenttiä

  3. Lisää sivunvaihto haluamaasi kohtaan klikkaamalla vasemmalla kysymysten rivien välissä olevaa "Lisää sivunvaihto" -painiketta.

   Lisää sivunvaihto

  4. Kysymykset näkyvät nyt eri sivuilla tentissä.

   Sivut tentissä

  5. Voit tarvittaessa vaihtaa kysymysten paikkaa nelipäänuolesta vetämällä

   Siirrä kysymyksiä

  6. Voit lisätä sivulle uuden otsikon klikkaamalla "Lisää" > "Uusi osion otsikko". Kirjoita osiolle otsikko.

   Uusi osion otsikko

  7. Lisättyäsi otsikon voit esim. tietyllä sivulla sekoittaa kysymykset ja/tai lisätä satunnaisia kysymyksiä.

   Kysymykset eri sivuilla


  13.4. Sähköinen tentti Safe Exam Browser -selaimella

  Sähköinen tentti Safe Exam Browser -selaimella tarkoittaa tenttiä, jonka opiskelijat suorittavat omilla laitteillaan Safe Exam Browser -selaimella. Safe Exam Browser on verkkoselain, joka käynnistyttyään rajoittaa laitteen käytettävyyden vain tenttisivulle. Suljetussa tentissä opiskelija ei voi hyödyntää verkkoa, omia tiedostoja tai tekstinkäsittelyohjelmia vastatessaan.

  Safe Exam Browser -selaimen voi asentaa Windows-, MacOS- ja iPad-laitteille. SEB:iä ei voi käyttää tenttimiseen Android-, Chromebook-, Linux- tai iPhone-laitteilla. Opettajan tulee asentaa Safe Exam Browser -selainohjelma omalle koneelleen ja tehdä SEB-tiedosto, jonka opiskelijat avaavat salasanalla tenttitilaisuudessa. Sekä opettajalla että opiskelijalla pitää olla Safe Exam Browser –selain omalla koneellaan. Opettaja voi ladata selainohjelman ilmaiseksi joko Software centeristä tai osoitteesta: https://safeexambrowser.org/download_en.html. Opiskelijan pitää ladata selainohjelma omalle koneelleen edellä olevasta linkistä.

  Tämä lisäosa on Oulun yliopiston Moodlessa vielä pilottikäyttövaiheessa. Siten SEB-tenttiä voi käyttää esimerkiksi pienemmissä tenttitilaisuuksissa. Kokemuksia käytöstä voit lähettää Moodle-helpdeskiin: moodle@oulu.fi
  Yksi mahdollisuus on opettajalla luoda testitentti Safe Exam Browser -selainta käyttäen opiskelijoille, jotta voidaan varmistaa, että heidän koneensa varmasti toimii varsinaisessa tenttitilaisuudessa.


  Safe Exam Browser -selainohjelman asentaminen opettajan koneelle Software Centeristä

  1. Asenna Save Exam Browser-selainohjelma koneellesi osoitteesta: https://safeexambrowser.org/download_en.html tai Software Centeristä alla olevien ohjeiden mukaan:

   1. Avaa Software Center koneellasi.

    Software center

   2. Etsi Save Exam Browser -selainohjelma Software Centrissä ja klikkaa sovelluskorttia.

    Safe Exam Browser -sovellus Software Centerissä

   3. Klikkaa Install-painiketta asentaaksesi selainohjelman ja asenna ohjelma koneellesi.

    Klikkaa Install-painiketta asentaaksesi sovelluksen

  Jos opettajalla ei ole pääsyä Software Centeriin, niin selainohjelman voi ladata ilmaiseksi sivulta: https://safeexambrowser.org/download_en.html


  Ennen tenttiä

  1. Tee Moodle-kurssilla Tentti-aktiviteetti normaalisti. (Katso tarvittaessa ohje: Tentti-aktiviteetti)

  2. Tentin asetuksissa kohdassa "Ylimääräiset rajoitukset suorituskerroissa" > "Näytä lisää" > "Selaimen tietoturva" valitse asetus "Vaaditaan Safe Exam –selaimen käyttöä".

   Vaaditaan Safe Exam -selaimen käyttöä

  3. Avaa tietokoneellasi tiedostonhallinnassa SEB Configuration Tool

   SEB Configuration Tool

  4. Ensimmäisellä eli General -välilehdellä tee seuraavat asetukset:
    • Start URL-kohtaan: kopioi Moodle-tentin www-osoite (klikkaa tentin nimeä Moodle-kurssin etusivulla ja kopioi tentin www-osoite osoiteriviltä)
    • Administration password: lisää tarvittaessa salasana SEB-tiedoston hallinnointiin
    • Säilytä valinta (rasti) kohdassa: Allow user to quit SEB

   General-välilehden asetukset


  5. Config File -välilehdellä tee seuraavat asetukset:
    • Use SEB settings file for...-kohdassa: starting an exam
    • Settings password: kirjoita ja vahvista salasana, joka opiskelijoiden pitää kirjoittaa, jotta pääsevät tekemään tenttiä.
    • Save Settings As: tallenna SEB-tiedosto nimellä. Tallenna tiedosto johonkin helppoon paikkaan, esimerkiksi Desktopille, koska tiedosto kannattaa hakea Tentti-aktiviteettiin.

     Config File

  6. Safe Exam Browser –ohjelman hallinnassa on paljon välilehtiä ja asetuksia, mutta perustilanteessa riittävät edellä ohjeistetut toimenpiteet.

  Tenttitilaisuudessa
  Opiskelijan tietoon pitää saada .seb-tiedosto ja sen avaava salasana. Tiedoston voi liittää Moodlessa esimerkiksi tentin aloitussivulle ja salasanan antaa tenttitilaisuudessa. Tiedoston voit liittää Moodle-tentin sivulle seuraavasti:

  1. Siirry Moodle-kurssilla Tentti-aktiviteetin asetuksiin. Kirjoita Tehtävänanto-kohdan tekstieditorissa tekemäsi SEB-tiedoston nimi tai jokin muu tiedostoa kuvaava nimi. Valitse tämä nimi hiirellä vetämällä.

   SEB-tiedosto

  2. Klikkaa sitten tekstieditorin Linkki-painikettaLinkki-painike

  3. Klikkaa "Selaa arkistoja" -painiketta ja hae tiedosto tietokoneeltasi. Kun olet hakenut tiedoston, klikkaa "Muodosta linkki" -painiketta.

   Linkki-painike

  4. Talleta tentin asetukset sivun alaosassa.
  5. Tiedota tentin salasana opiskelijoille (Config File -välilehdellä annettu Settings password -salasana).
  6. Opiskelijat voivat alkaa tehdä tenttiä.

  Opiskelijan osalta
  Opiskelijan koneella pitää olla Safe Exam Browser –selain, jonka voi ladata ilmaiseksi sivulta: https://safeexambrowser.org/download_en.html

  Päästäkseen tenttimään opiskelijan on avattava .seb-tiedoston linkki saamallaan salasanalla.
  Sen jälkeen opiskelijan pitää kirjautua uudelleen Moodleen käyttäjätunnuksellaan. Opiskelijalle avautuu sivu, joka on määritelty .seb-tiedostossa. Opiskelija ei voi avata muita selainikkunoita tai ohjelmia.
  Tentin tehtyään opiskelija lopettaa SEB-ohjelman klikkaamalla ruudun oikeassa alalaidassa olevaa kuvaketta.

  13.5. Ohjekirje opettajalta opiskelijoille Moodle-tenttiä varten

  Moodlessa voit tehdä etätentin opiskelijoille omalla Moodle-kurssillasi. Tentti-aktiviteetin tekemisen ohje: Tentti-aktiviteetin luominen Moodle-kurssilla

  Moodle-kurssin voit luoda kahdella tavalla:

  • WebOodissa olevalle opintojaksolle: Kirjaudu Moodleen > klikkaa OODI-lohkossa ”Luo työtila kurssille + opintojaksokoodi”
  • Ilman WebOodi-kytkyä: Tilaa kurssi Kurssitilauslomakkeella

  Opiskelijoiden lisääminen kurssille:

   

  Tentti-ohjekirjeen lähettäminen tenttitapahtumaan ilmoittautuneille ja opintojaksolle ilmoittautuneille opiskelijoille.

  • Opettaja pyytää viestissä opiskelijoita testaamaan, että pääsevät opintojakson Moodle-kurssille. Opettaja pyytää opiskelijoita käyttämään kurssiavainta, jos opiskelija ei muuten pääse kurssin Moodle-kurssille.
  • Opettaja pyytää opiskelijoita testaamaan toimiiko esim. Zoom, jos tentti valvotaan Zoomin kautta.
  • Opettaja antaa sähköpostin tai puhelinnumeron, johon voi soittaa, jos tulee ongelmia tai ei pääse tenttiin tentin alettua.

  Esimerkkikirje opettajalta opiskelijalle:

  Kurssista xxx on tentti xx.xx.2020 klo xx:xx. Tenttiin pääsee opintojakson Moodle-kurssilta ja se valvotaan Zoomin kautta. Osoite opintojakson Moodle-kurssille on xxxxx.

  Käy testaamassa ennen tenttiä, että pääset opintojakson Moodle-kurssille. Voit käyttää tarvittaessa kurssiavainta xxxx.

  Testaa myös, että Zoom toimii koneellasi ja että sinulla on kamera käytössäsi. Tentin valvonta tapahtuu kameran avulla.

  Jos tarvitset apua ennen tenttiä tai tentin aikana, voit soittaa puhelinnumeroon xxx-xxxxxxxx tai laittaa sähköpostia osoitteeseen xxx@xxx

  Ystävällisin terveisin

  Opettaja xxx


  13.6. Opiskelijoiden tenttisuoritusten arviointi


  Tentti-aktiviteetin kysymystyypeistä suurin osa on ns. automattisesti arvioitavia eli opettaja määrittää kysymysten pisteytyksen etukäteen ja Moodle laskee pisteet opiskelijan vastaukselle. Essee-kysymykset pitää opettajan arvioida käsin.

  Opiskelijoiden tenttisuorituksia pääset arvioimaan Tentti-aktiviteetissa klikkaamalla linkkiä: Suorituskertoja: x.

  Suorituskertoja

  Opiskelijoiden tenttisuoritukset näkyvät sivulla olevassa raportissa:

  Tulosraportti

  Taulukosta näet
  • Milloin opiskelija on aloittanut ja lopettanut tentin, suorituksen keston, opiskelijan saama arvosana
  • Kysymyskohtaiset pistemäärät
  • Opiskelijan nimen alla Tarkastele suoritusta -linkistä pääset tarkastelemaan kyseisen opiskelijan tenttisuoritusta.
  • Kohdasta: Lataa taulun tiedot tiedostoksi: Microsoft Excel voit ladata tenttitulokset Excel-tiedostoksi.
   • Voidaksesi laskea arvosanoja Excel-taulukossa valitse haluamasi solut, joissa on opiskelijoiden saamia pisteitä vastauksista ja klikkaa "Convert to Number"

    Convert to Number


  Voit arvioida uudelleen opiskelijan tenttivastauksen joko Tarkastele suoritusta tai Kysymyssarakkeessa kunkin vastauksen kohdalla olevasta linkistä.

  Tarkastele suoritusta

  Tallenna vastausten uudelleen arviointi valitsemalla opiskelijan nimen edessä oleva rasti ja klikkaa "Arvioi uudelleen valitut suorituskerrat".

  Arvioi uudelleen


  Essee-kysymysten arviointi

  Essee-kysymykset voit arvioida kahdella tavalla:

  1. Käsin arviointi: Arviointi yksi esseekysymys kerrallaan kaikille opiskelijoille

  Käytä Käsin arviointia, kun haluat tarkastella tai arvioida tentin esseevastauksia yksi kysymys kerrallaan kaikille opiskelijoille.

  Tee näin:
  1. Klikkaa tentti-aktiviteetin nimeä Moodle-kurssin etusivulla
  2. Klikkaa Hammasratasta > Käsin arviointi.

   Käsin arviointi

  3. Sivulla avautuu taulukko arvioitavista kysymyksistä. Oletuksena näkyvät tentin essee-kysymykset.
   "Näytä myös automaattisesti arvioidut kysymykset" -linkistä pääset katsomaan myös tentin muita Moodlen automaattisesti arvioimia kysymyksiä.

  4. Valitse, mitä kysymyksiä haluat arvioida:
    • Arvioidaksesi kaikki tämän kysymyksen vastaukset, klikkaa kysymyksen rivillä Yhteensä-sarakkeessa "arvioi kaikki"
    • Arvioidaksesi arvioimattomat vastaukset, klikkaa kysymyksen rivillä Arvosanaan-sarakkeessa "arvioi"
    • Päivittääksesi jo arvioidut arvosanat, klikkaa kysymyksen rivillä Arvioitu-sarakkeessa "päivitä arvosanat"

   Arvioi kaikki

  5. Saat näkyviin valintasi mukaiset vastaukset ja pääset arvioimaan kyseisen kysymyksen vastaukset.
  6. Järjestä suoritukset -linkistä voit valita, missä järjestyksessä opiskelijoiden vastaukset näytetään sinulle.
  7. Tallenna arvioinnit lopuksi sivun alaosassa.

  2. Tentin tulosraportissa: Arviointi yksi opiskelija kerrallaan (yhden opiskelijan kaikki vastaukset kerrallaan)

  Saat yhden opiskelijan kaikki esseevastaukset luettavaksi ja arvioitavaksi tentin tulosraportissa.

  Tee näin:

  1. Klikkaa tentti-aktiviteetin nimeä Moodle-kurssin etusivulla
  2. Klikkaa Suorituskertoja: x
  3. Tentin tulosraportissa Essee-vastausten kohdalla näytetään "Vaatii arvioinnin", jota klikkaamalla pääset arvioimaan esseevastauksen.
  4. "Arvioi kysymys" -linkistä pääset antamaan pisteet ja sanallisen palautteen opiskelijan vastaukselle.
  5. Arvioituasi vastauksen, Tallenna ja sulje ikkuna.

   Vaatii arvioinnin  14. Aineistot


  Moodle-kurssilla opettajan lisäämiä materiaaleja kutsutaan aineistoiksi. Aineistoina voit lisätä mm. tiedostoja, linkkejä, ohjetekstiä ja sivun.

  Lisää ohjeita aineistoista saat alla olevista linkeistä ja Moodlen Docsin ohjeista: Aineistot

  14.1. Tiedostojen lisääminen

  Moodleen voi lisätä tiedostoja (esim. Word-, PowerPoint- tai PDF-tiedostoja) eri tavoin

  1. Tiedoston lisääminen hiirellä vetämällä Moodlen kurssialueelle
  2. Tiedoston lisääminen Moodle-kurssille ”Lisää aktiviteetti tai aineisto” -valikosta
  3. Tiedoston linkittäminen O365-palvelusta Moodleen (ks. oma ohje)

  1. Tiedoston lisääminen hiirellä vetämällä Moodlen kurssialueelle         
      

  Jos käytät Firefox- tai Chrome-selainta, voit vain vetää hiirellä tiedoston alueelle.

  1. Klikkaa Hallintatyökaluista "Muokkaustila päälle".

   Muokkaustila päälle

  2. Avaa tietokoneesi Tiedostot-ikkuna esiin ja etsi haluamasi tiedosto tietokoneeltasi. 
  3. Tartu hiirellä tiedostoon ja vedä se haluamaasi osioon Moodle kurssilla. 


  2. Tiedoston lisääminen Moodle-kurssille ”Lisää aktiviteetti tai aineisto” -valikosta

  Voit lisätä tiedoston oman tietokoneesi tiedostoista Moodle-kurssille ”Lisää aktiviteetti tai aineisto” -toiminnolla.

  1. Klikkaa Hallintatyökaluista "Muokkaustila päälle".
  2. Jokaiseen kurssin osioon ilmestyy oikeaan alakulmaan "Lisää aktiviteetti tai aineisto" -linkki. Klikkaa tätä linkkiä.

   Lisää aktiviteetti tai aineisto


  3. Valitse avautuvasta valikosta "Aineistot" -kohdasta "Tiedosto" > Lisää.

   Lisää tiedosto


  4. Tämän jälkeen avautuu ikkuna, jossa määritellään tiedostoa koskevia asetuksia:

  1. Nimi: Nimeä tiedosto. Nimi tulee kurssin etusivulle tiedoston otsikoksi.
  2. Valitse tiedostoja: Klikkaa "Lisää"-painiketta tai sinistä nuolta "Tiedostot"-laatikossa, jotta pääset hakemaan tiedoston tietokoneeltasi.
   Voit myös vetää tiedoston tietokoneeltasi suoraan "Tiedostot" -laatikkoon.

   Valitse tiedostoja

  3. Tiedostonvalitsimessa klikkaa "Lataa tiedosto" > Browse (tiedoston lataaminen tietokoneen tiedostonhallinnasta)
   Voit myös valita "Google Docs", jos tiedosto on GSuite-palvelussa tai "Microsoft OneDrive", jos tiedosto on O365-palvelun OneDrivessä.

   Lataa tiedosto

  4. Hae tiedosto tietokoneeltasi. Halutessasi valitse lisenssi tiedostolle. Lisenssin valinta ei vaikuta tiedoston näkyvyyteen.
   Klikkaa lopuksi: "Lataa tämä tiedosto"

  5. Lisätty tiedosto näkyy nyt "Tiedostot" -kentässä.

   Tiedosto


  6. Klikkaa lopuksi sivun alaosassa "Tallenna ja palaa kurssille"


  14.2. Tiedoston linkittäminen O365-palvelusta Moodleen


  Opettaja ja opiskeljat voivat linkittää O365-palvelun OneDrive-tallennustilassa olevia tiedostoja Moodle-kurssille. Käytännössä tiedosto tallennetaan ensin OneDrive-tallennustilaan(kansioon, jossa oleva tiedosto linkitetään Moodle-kurssille. Tällä tavalla voi linkittää Moodle-kurssille esimerkiksi suurikokoisia tiedostoja.

  Tiedoston voi linkittää kahdella tavalla Moodle-kurssille
  1. Tiedoston linkittäminen ”Lisää aktiviteetti tai aineisto” -valikosta
  2. Tiedoston linkin jakaminen OneDrive-palvelussa ja linkin lisääminen Verkko-osoite -aineistolla Moodle-kurssille

  1. Tiedoston linkittäminen ”Lisää aktiviteetti tai aineisto” -valikosta

  Tämä tapa on tällä hetkellä käytössä Oulun yliopiston henkilöstölle.

  1. Tallenna tiedosto OneDrive-palvelussa/kansiossa.

  2. Siirry Moodle-kurssille, jolle haluat lisätä tiedoston
  3. Klikkaa Hallintatyökaluista "Muokkaustila päälle".
  4. Siirry osioon, johon haluat lisätä tiedoston. Klikkaa osion oikeassa alalaidassa linkkiä: "Lisää aktiviteetti tai aineisto"
  5. Valitse avautuvasta valikosta "Tiedosto" > Lisää.

   Lisää tiedosto

  6. Avautuvassa ikkunassa määrittele tiedostoa koskevia asetuksia.

   1. Nimi: Nimeä tiedosto. Nimi tulee kurssin etusivulle tiedoston otsikoksi.

   2. Valitse tiedostoja: Klikkaa Lisää-painiketta tai sinistä nuolta Tiedostot-laatikossa, jotta pääset hakemaan tiedoston OneDrive-tallennustilasta.

    Valitse tiedostoja

   3. Tiedostonvalitsimessa valitse "Microsoft OneDrive".
    Tarvittaessa kirjaudu yliopiston O365-tunnuksillasi.

    Tiedostonvalitsin

   4. Valitse tiedosto klikkaamalla sitä.

    Valitse tiedosto

   5. Lisätty tiedosto näkyy nyt "Tiedostot" -kentässä.

    Tiedostot

   6. Tallenna sivun alaosassa.

   7. Tiedosto näkyy nyt Moodle-kurssilla osion alimmaisena.


  2. Tiedoston linkin jakaminen OneDrive-palvelussa ja linkin lisääminen Verkko-osoite -aineistolla Moodle-kurssille

  Tämä tapa on tällä hetkellä käytössä Oamkin ja Oulun yliopiston henkilöstölle.

  1. Tallenna tiedosto ensin OneDrive-palvelussa.

  2. Avaa tiedosto klikkaamalla sen nimeä
  3. Tiedoston ollessa auki, sen oikeassa yläkulmassa klikkaa "Share" -painiketta, josta voit jakaa linkin tiedostoon.
   Share-painike

  4. Klikkaa "People you specify can edit"

   Klikkaa "People you specify can edit"

  5. "Link settings" -ikkunassa määritä linkin jakamisen asetukset:
   • Kenelle linkki jaetaan
   • Sallitko dokumentin editoinnin.
   • Määritä tarvittaessa muut asetukset
   Klikkaa lopuksi "Apply"

   Määritä linkin jakamisen asetukset

  6. Klikkaa "Copy link" kopioidaksesi tiedoston linkin www-osoitteen.

   Copy link

  7. Siirry Moodle-kurssille, jolle haluat lisätä tiedoston
  8. Klikkaa Hallintatyökaluista "Muokkaustila päälle".
  9. Siirry osioon, johon haluat lisätä tiedoston. Klikkaa osion oikeassa alalaidassa linkkiä: "Lisää aktiviteetti tai aineisto"
  10. Valitse avautuvasta valikosta "Verkko-osoite" > Lisää.

   Verkko-osoite

  11. Anna aineistolle seuraavat asetukset:
   Nimi:
   Nimeä tiedosto. Nimi tulee kurssin etusivulle tiedoston otsikoksi.
   Ulkoinen verkko-osoite:
   Liitä tiedoston www-osoite
   Näyttö: Uusi ikkuna

  12. Tallenna lopuksi sivun alaosassa.


  14.3. Verkko-osoitteen lisääminen


  1. Klikkaa ensin kurssin etusivun hallintatyökaluista Muokkaustila päälle.

  Muokkaustila päälle

  2. Jokaiseen kurssin osioon ilmestyy oikeaan alakulmaan Lisää aktiviteetti tai aineisto -linkki. Klikkaa tätä linkkiä.

  Lisää aktiviteetti tai aineisto


  3. Valitse avautuvasta valikosta Aineistot -kohdasta Verkko-osoite ja klikkaa Lisää.  Seuraavaksi näytölle avautuu www-osoitteen/verkko-osoitteen lisäämisen ikkuna.

  1. Nimeä verkko-osoite. Nimi tulee kurssin etusivulle linkin otsikoksi. 

  2. Lisää haluamasi www-sivun osoite. 

  3. Näkyvyyteen liittyvissä asetuksissa valitse Uusi ikkuna

  Lisätään uusi verkko-osoite

  4. Klikkaa lopuksi sivun alaosasta "Tallenna ja palaa kurssille".

  Linkki tulee näkyviin Moodle-kurssin etusivulle kyseisen osion alaosaan.


  14.4. Videon lisääminen


  Moodle-kurssille lisättävät videot kannattaa ensin tallentaa jollekin ulkoiselle palvelimelle ja sitten linkittää sieltä Moodle-kurssille, koska Moodlea ei ole tarkoitettu isojen videotiedostojen säilytyspaikaksi. Ulkoisia palvelimia ovat esimerkiksi Vimeo, GSuite tai O365 -palvelut.

  Zoom-tapaamisen tallenteen voi lähettää tiedostona FileSender-palvelulla Vimma-palveluun (vimma@oulu.fi), joka lataa tiedoston videoksi Vimeo-tilille. Videon voi lisätä Moodle-kurssille joko 1. linkkinä Verkko-osoite-aineistolla tai  2. upottamalla kurssin etusivulle Ohjeteksti-aineistolla tai Sivu-aineistolla omalle sivulleen.

  Tarkempi ohje videoiden tallentamisesta ja jakelusta Patiossa: Videoiden tallentaminen ja jakelu

  Ulkoiselle palvelulle tallennetun videon voi lisätä Moodle-kurssille kahdella tavalla:


  15. Moodle-kurssin arkistointi- ja poistoprosessi


  Suositus on luoda uusi Moodle-kurssi jokaiselle opintojakson opetuskerralle, esimerkiksi syksylle 2020 ja keväälle 2021. Vanhat Moodle-kurssit on suositeltavaa arkistoida. Moodle-kurssi kannattaa arkistoida sitten, kun kaikki toiminta Moodle-kurssilla on päättynyt. Arkistoinnin jälkeen esim. Moodle-kurssin muokkaaminen tai opiskelijoiden töiden palautus ei enää onnistu. Arkistoinnin yhteydessä voit myös luoda uuden Moodle-kurssin, jolle kopioituvat sisällöt vanhasta Moodle-kurssista.

  Huom! Arkistointitoiminnossa on havaittu Tehtävä-aktiviteetissa piirre, että arkistoidulla kurssilla opiskelijoiden tehtävänpalautukset (esim. tiedostot) eivät enää näy Tehtävä-aktiviteetissa. Kuitenkin Moodlen ylläpito voi tarvittaessa poistaa jäädytyksen arkistoidusta kurssista, jolloin opiskelijoiden tehtävänpalautukset näkyvät uudestaan normaalisti Tehtävä-aktiviteetissa. Siten suositus on arvioida opiskelijoiden suoritukset ennen Moodle-kurssin arkistointia. Kurssin arkistoinnista on myös suositeltavaa tiedottaa opiskelijoille Moodle-kurssin Uutiset-keskustelualueella ja ilmoittaa, mihin mennessä heidän tulee hakea omat tuotoksensa talteen kurssilta.

  Arkistoitava Moodle-kurssi kannattaa asettaa näkyväksi opiskelijoille, jotta heillä säilyy pääsy kurssin aineistoihin. Piilota ne sisällöt, esim. tentit ja tehtävien ratkaisut, joita opiskelijoiden ei toivota näkevän kurssin arkistoinnin jälkeen. Arkistoitu Moodle-kurssi löytyy Moodlen Työpöydällä ”Kurssien yhteenveto -lohkossa” suodattamalla näkymät: ”Menneet kurssit” tai ”Kaikki kurssit”.

  Jos tarvitset uuden Moodle-kurssin ennen edellisen päättymistä, voit luoda sen Työpöydällä OODI-lohkosta tai tilata kurssitilauslomakkeella. Voit kopioida aiemmalta Moodle-kurssilta aineistot ja aktiviteetit uudelle Moodle-kurssille kurssin Kickstart-sivulla Tuo-toiminnolla.

  Arkistoinnissa Moodle-kurssille toteutetaan seuraavat toimenpiteet:

  • Kurssin nimen loppuun lisätään kurssin aloituspäivämäärä
  • Kurssi siirretään tiedekunnan/yksikön arkistokategoriaan
  • Kurssi asetetaan lukutilaan
  • Kurssin aloitus- ja päättymispäiviä muutetaan tarvittaessa siten, että kurssi siirtyy menneisiin (kurssin päättymispäiväksi asetetaan arkistointipäivä, jos päättymispäivää ei ole asetettu kurssin "Muokkaa asetuksia" -sivulla tai jos päättymispäivä on tulevaisuudessa)
  • Valinnaisesti voit myös luoda uuden kurssin kopiona arkistoitavasta kurssista

  Moodle-kurssien nimeäminen: Meneillään olevien Moodle-kurssien nimissä käytetään WebOodissa olevia opintojaksojen nimiä. Opettaja voi lisätä vanhojen Moodle-kurssien nimiin lukuvuosi-/lukukausitiedon, ohje: Moodle-kurssien nimeäminen.

  Arkistoitujen käyttämättöminä olevien Moodle-kurssien poistoprosessi
  Oulun yliopistossa on käytössä arkistoitujen käyttämättöminä olevien Moodle-kurssien automaattinen poistoprosessi. Arkistoidut kurssit poistetaan Moodlesta automaattisesti kurssin päättymispäivämäärää seuraavan kalenterivuoden lopussa (esimerkiksi vuonna 2020 arkistoidut kurssit poistetaan vuoden 2021 lopussa).

  Moodle-kurssin arkistointi- ja poistoprosessin vaiheet:

  • Vaihe 1: Opettaja arkistoi Moodle-kurssin, jolla ei ole enää toimintaa.
  • Vaihe 2: Arkistoinnin jälkeen Moodle-kurssi on siirretty lukutilaan tiedekunnan arkistokategoriaan. Arkistoitu Moodle-kurssi löytyy Moodlen Työpöydällä ”Kurssien yhteenveto -lohkossa” suodattamalla näkymät: ”Menneet kurssit” tai ”Kaikki kurssit”.
  • Vaihe 3: Arkistoitu Moodle-kurssi poistetaan Moodlesta.

  Poistoprosessin myötä arkistoiduilla Moodle-kursseilla toteutuu automaattisesti opiskelijoiden opintosuoritusten säilytys ja tuhoaminen yliopiston ohjeiden mukaisesti.

  Arkistoimattomille Moodle-kursseille opettaja on vastuussa opiskelijoiden opintosuoritusten säilyttämisestä ja tuhoamisesta yliopiston ohjeiden mukaan: Tiedonohjaussuunnitelma

  Jos Moodle-kurssilla on useita opettajia, sopikaa kurssin vastuuopettajan kanssa kurssin arkistoinnista ja opintosuoritusten käsittelystä. On tärkeää viestiä opiskelijoille selkeästi, mihin mennessä heidän tulee hakea omat tuotoksensa talteen kurssilta.


  Arkistoi Moodle-kurssi seuraavasti:


  1. Klikkaa Hammasratasta (Kurssin hallinta -painike) kurssin etusivun vasemmassa yläkulmassa

  Kurssin hallinta -painike

  2. Sarakkeessa "Kurssin asetukset" klikkaa linkkiä "Kurssin ylläpito"

  Kurssin ylläpito -linkki

  3. Klikkaa Arkistoi -linkkiä

  Arkistoi


  4. Tarkista arkistoitavan kurssin tiedot. Jos haluat luoda samalla uuden Moodle-kurssin, laita rasti ruutuun: "Luo uusi kurssi kopioimalla tämä".
  Arkistoidaksesi kurssi klikkaa "Arkistoi".

  Luo kurssi

  Huomioita arkistoinnista:

  • Jos uudella Moodle-kurssilla näkyvät kurssin nimen jälkeen ylimääräiset sanat ”kopio ja numero”, klikkaa Hallintatyökaluissa ”Muokkaa asetuksia” > kohdassa ”Kurssin nimi” poista ylimääräiset sanat. Tallenna sivun alaosassa.
  • Jos uudella Moodle-kurssilla näkyy vain kurssin ylin osio, klikkaa Hallintatyökaluissa ”Muokkaa asetuksia” > siirry kohtaan Kurssiformaatti > Osioiden lukumäärä > valitse haluamasi määrä. Tallenna sivun alaosassa.


  16. Opiskelijoiden edistymisen seuranta

  Edistymisen seurantaa käytetään Moodle-kurssilla opiskelijoiden suoritusten seurannan visualisointiin. Opettaja valitsee edistymisen seurantaan ne aktiviteetit ja aineistot, joiden suorittamista hän haluaa seurata Moodle-kurssilla.

   Opiskelijoiden edistymisen seuranta koostuu opettajalle seuraavista vaiheista:

  1. Aseta haluamissasi aktiviteeteissa edistymisen seurannan kriteerit eli kriteerit, joiden täytyttyä opiskelija on suorittanut aktiviteetin
  2. Seuraa opiskelijoiden edistymistä "Edistymisen seuranta" -lohkossa tai "Aktiviteettien suoritus" -sivulla

   Alla ovat ohjeet näiden toimintojen tekemiseen Moodle-kurssilla.

  1. Aseta Edistymisen seurannan kriteerit aktiviteeteissa
  1. Klikkaa Hallintatyökaluissa "Muokkaustila päälle"
  2. Avaa sen aktiviteetin asetukset, jonka haluat mukaan edistymisen seurantaan (Klikkaa Muokkaa > Muokkaa asetuksia).
  3. Siirry kohtaan "Opiskelijoiden edistyminen".

  4. Aseta haluamasi edistymisen seurannan kriteerit:
   1. Suoritusten seuranta: valitse pudotusvalikosta haluamasi suoritusten seurannan tyyppi
    • Älä huomioi opiskelijoiden edistymisen seurannassa: aineistoa/aktiviteettia ei oteta mukaan edistymisen seurantaan
    • Opiskelijat voivat itse merkitä tämän kohteen suoritetuksi: Opiskelijat voivat itse rastittaa aktiviteetin/aineiston tehdyksi. Pitkillä kursseilla tämä toimii opiskelijan tarkistuslistana, jotta esim. vaadittavat aineistot on käyty läpi
    • Näytä tämä kohde suoritetuksi kun ehdot täyttyvät: Voit asettaa tarkempia kriteerejä suoritukselle, esim. tietty pistemäärä tai arvosana

    Suoritusten seuranta

   2. Määrittele seuraavaksi, millä ehdoilla aineisto/aktiviteetti on suoritettu.
    Huom! Jos valitset kriteerin: "Vaadi arvosana", aseta myös asetusten kohdassa "Arviointi" aktiviteetin maksimiarvosana ja hyväksymisraja
    (ohjeet: Opiskelijan tehtävänpalautuksen arviointi)

    Valitse edistymisen seurannan kriteerit

  5. Tallenna lopuksi sivun alaosassa

  6. Kun edistymisen seuranta on otettu käyttöön, aktiviteettien yhteyteen ilmestyvät pienet ruudut:

   Edistymisen seuranta


  2. Seuraa opiskelijoiden edistymistä:

  Voit seurata opiskelijoiden edistymistä "Edistymisen seuranta" -lohkossa tai "Aktiviteettien suoritus" -sivulla.


  2.1. Seuraa opiskelijoiden edistymistä "Edistymisen seuranta" -lohkossa

  1. Moodle-kurssin etusivulla oikella puolella, klikkaa "Edistymisen seuranta" -lohkosta "Yleiskatsaus opiskelijoista" -linkkiä.

   Edistymisen seuranta -lohko

  2. Yleiskatsaus opiskelijoista -sivulla on taulukossa yhteenveto opiskelijoiden edistymisestä niissä aktiviteeteissa/aineistoissa, joissa edistymisen seuranta on otettu käyttöön.

   Yleiskatsaus opiskelijoista
  Värikoodit:

  Vihreä = aktiviteetti, josta opiskelija on saanut suoritusmerkinnän
  Keltainen = aktiviteetti, johon opiskelija on palauttanut jotain, mutta ei ole vielä saanut suoritusmerkintää (esim. tehtävä, josta saa suoritusmerkinnän vasta opettajan arvioinnin jälkeen)
  Punainen = Jos aktiviteetin edistymisen seurannan asetuksissa "Oltava suoritettuna" päivämäärä on ohitettu, eli jos opiskelija ei ole tehnyt palautusta tähän päivämäärän mennessä, ei hän voi saada enää suoritusmerkintää tästä aktiviteetista.
  Sininen = Suorittamaton aktiviteetti.


  2.2. Seuraa opiskelijoiden edistymistä "Aktiviteettien suoritus" -sivulla

  1. Klikkaa kurssin etusivulla vasemman yläreunan Hammasratasta eli "Kurssin hallinta" -painiketta.

   Kurssin hallinta -painike

  2. Klikkaa Käyttäjät-sarakkeessa "Opiskelijoiden edistyminen" -linkkiä.

   Opiskelijoiden edistyminen

  3. "Aktiviteettien suoritus" -sivulla on taulukossa yhteenveto opiskelijoiden edistymisestä niissä aktiviteeteissa/aineistoissa, joissa edistymisen seuranta on otettu käyttöön.

   Opiskelijoiden edistyminen


  Vinkkejä edistymisen seurannan käyttämiseen Moodle-kurssilla:
  • Jos edistymisen seuranta on käytössä aktiviteetissa, sen yhteydessä oleva pieni ruutu kertoo kyseisen aktiviteetin olevan mukana edistymisen seurannassa.
  • Hyödyntämällä Moodle-kurssin sisällöissä "Rajoita pääsy" -asetuksessa kohtaa "Aktiviteetin suoritus", voit päästää opiskelijan etenemään tiettyyn sisältöön vasta, kun edellinen aktiviteetti tai aineisto on suoritettu.
  • Kun kurssin aktiviteeteissa on asetettu Edistymisen seurannan kriteerit, voit myös "Kurssin suoritus" -sivulla valita kurssitasolla aktiviteetit, jotka halutaan ottaa mukaan kurssin suorittamisen. Ohje: Kurssin suoritus

  17. Oppimisanalytiikka Moodlessa

  Oppimisanalytiikka Moodlessa

  17.1. Analytiikkakaaviot

  Analytiikkakaaviot

  17.2. Muistuttaja

  Muistuttaja

  17.3. Pikapalaute

  Pikapalaute

  18. Lisää ohjeita  Lisää vinkkejä kurssin rakentamiseen

  Aineistojen lisääminen
  Aktiviteetit
  Kurssin toteuttaminen