
Tutkimusseminaarin aikana tutustumme yksityiskohtaisesti johonkin filosofian aiheeseen, ongelmaan tai keskusteluun alkuperäislähteiden ja tutkimuskirjallisuuden avulla ja teemme kirjallisen tutkielman.
Osaamme ohjatusti suunnitella ja rajata filosofisen tutkimuksen ja kasvatamme ymmärrystä filosofisten ongelmien erityisluonteesta ja filosofiaan sitoutumisesta.
Osaamme etsiä ja tunnistaa keskeisen kirjallisuuden ja käsitellä sitä ymmärtäen. Osaamme rajata tutkimusaiheemme, muodostaa relevantteja tutkimuskysymyksiä ja suhteuttaa tutkimusongelmia niiden omiin konteksteihin ja muuhun aihetta käsittelevään filosofiseen kirjallisuuteen. Osaamme kirjoittaa tieteellistä tekstiä käyttäen asianmukaisia viittaus- ja dokumentointitapoja. Osaamme arvioida vertaistemme työtä sekä antaa ja vastaanottaa palautetta tieteellisestä tutkimuksesta.
Tutkimusseminaari toteutetaan kahden opetusperiodin aikana kevätlukukaudella. Kurssilla käsitellään osallistujien tarpeen mukaan tutkimustyön perusteita tiedonhausta ja lähdeaineiston etsimisestä, tutkimuskysymysten muodostamisesta ja kirjoitusprosessista aina viitejärjestelmän tekniseen toteutukseen ja tutkijan eettiseen vastuuseen saakka. Kurssin suorittaminen edellyttää osallistumista seminaaritapaamisiin sekä keskittynyttä itsenäistä työskentelyä tapaamisten ulkopuolella. Seminaari rakentuu tutkielman työvaiheiden ympärille ja aktiivinen osallistuminen on osa arviointia. Käsiteltävät tekstit toimitetaan muille osallistujille viikkoa ennen käsittelyä Moodlen kautta.
Ennen valmiin tutkielman tarkastusta kurssilla kirjoitetaan tutkimussuunnitelma ja johdantoluonnos (sisältäen jäsentelyn). Jokainen osallistuja perehtyy muiden kurssilaisten töihin niiden kaikissa vaiheissa. Samoin valmiit tutkielmat tarkastetaan siten, että jokainen perehtyy kaikkiin töihin, vaikka jokainen toimiikin vuorollaan yhden tutkielman päävastuullisena opponenttina. Seminaarikäsittelyn jälkeen käsikirjoitukset viimeistellään.
Tutkimussuunnitelma: Aiheen esittely, 1–3 s. Sisältää tietoja kirjallisuudesta. Tutkimussuunnitelma tarkastetaan ryhmässä.
Johdantoluonnos: Työskentely etenee tutkielman johdannon hahmottelulla. Johdantoluonnos on n. 2–4 s. ja sisältää alustavan johdannon, jäsennyksen hahmotelman (alustavan sisällysluettelon) sekä alustavan lähdeluettelon. Johdantoluonnos tarkastetaan ryhmässä.
Tutkielma: Valmis käsikirjoitus, n. 15 s. + lähdeluettelo. Käsittelyssä tekijä esittelee oman työnsä ja se opponoidaan toisen opiskelijan toimesta. Tekijä viimeistelee tutkielmansa palautteen perusteella ja jättää sen arvioitavaksi 2 viikon kuluessa viimeisestä tapaamisesta.
AIKATAULU:
15.1. Järjestäytymistapaaminen27.1. Tutkimussuunnitelmat jätetään Moodleen
29.1. Tutkimussuunnitelmat tarkastetaan ryhmässä. (tapaaminen AT117 Linnanmaalla)
24.2. Johdantoluonnokset jätetään Moodleen
26.2. Johdantoluonnokset tarkastetaan ryhmässä (tapaaminen Zoomissa)
2.4. Tutkielmat jätetään Moodleen
9.4. Tutkielmat käsitellään (tapaaminen Linnanmaalla klo 14–18)
- Opettaja: Vili Lähteenmäki