Potilaan suhtautuminen sairastamiseen ja sairauden hoitoon on olennainen tekijä hänen hoitonsa tuloksellisuudessa. Se on mitä olennaisin silloin, kun hoidon onnistuminen edellyttää muutoksia potilaan elintavoissa. Taudinmäärityksen ohella lääkäri tarvitsee työvälineitä, joiden avulla hän voi tunnistaa potilaan suhtautumisen itseensä, vaivaansa ja sen hoitoon sekä muitakin potilaan toimijuuden edellytyksiä ja mahdollisia esteitä, jotka liittyvät hänen elämäntilanteeseensa. Oulun Yliopiston yleislääketieteen oppiala ja Pohjois-Pohjanmaan Yleislääketieteen yksikkö on kouluttanut yleislääketieteeseen erikoistuvia sekä yleislääketieteen erikoislääkärikouluttajia GP koulutuksessa vuodesta 2008 lähtien. GP-koulutuksessa korostuu lääkärin mahdollisuus lisätä vuorovaikutus- ja reflektiotaitojaan hahmottaakseen paremmin sekä omaa että potilaan mielentoimintaa.  

Yhdeksännen GP koulutuksen (2023-2025) yhteydessä käynnistämme GP-kouluttajakoulutuksen.

 

Kouluttajakoulutuksen lähiopetus: 

Kurssi sisältää on 4 lähipäivää keväällä 2023 sekä ns. työssäoppimisen 20 GP koulutuspäivän aikana ajanjaksolla syksy 2023-kevät 2025 

Kevään 2023 lähipäivät: 20.3. klo 13-16, 17.4. klo 9-12, 8.5. klo 13-16, 29.5. klo 13-16. Kaikki koulutukset pidetään Oulussa, Aapistie 7.

Lähipäivien aikana käsitellään seuraavia teemoja: 

1. Toisen ihmisen ilmaisun kuunteleminen, kaksoiskuuntelu, yhteyden syntymisen edellytykset

2. Käsitteitä työvälineiksi, vuorovaikutuksen havainnoinnin viitekehys

3. Toimijuuden edellytykset ja esteet

4. Itseymmärryksen ja toimijuuden kehittyminen dialogisessa ohjauksessa, lähikehityksen vyöhykkeen arvioiminen

5. Ryhmäilmiöistä

6. Sukupuu, elämänjana (itsetuntemuksen merkitys) ja Balint -työnohjaus