Moodle-ohjeet opettajalle (Oulun korkeakoulujen Moodle)

20. Moodle-kurssin arkistointi- ja poistoprosessi


Suositus on luoda uusi Moodle-kurssi jokaiselle opintojakson opetuskerralle, esimerkiksi keväälle 2021 ja syksylle 2021. Vanhat Moodle-kurssit on suositeltavaa arkistoida. Moodle-kurssi kannattaa arkistoida sitten, kun kaikki toiminta Moodle-kurssilla on päättynyt. Arkistoinnin jälkeen esim. Moodle-kurssin muokkaaminen tai opiskelijoiden töiden palautus ei enää onnistu. Arkistoinnin yhteydessä voit myös luoda uuden Moodle-kurssin, jolle kopioituvat sisällöt vanhasta Moodle-kurssista.

Arkistoinnissa Moodle-kurssille tehdään seuraavat toimenpiteet:

 • Kurssin nimen loppuun lisätään kurssin aloituspäivämäärä
 • Kurssi siirretään tiedekunnan/yksikön arkistokategoriaan
 • Kurssi jäädytetään lukutilaan
 • Kurssin aloitus- ja päättymispäiviä muutetaan tarvittaessa siten, että kurssi siirtyy menneisiin
  • kurssin päättymispäiväksi asetetaan arkistointipäivä, jos päättymispäivää ei ole asetettu kurssin "Muokkaa asetuksia" -sivulla tai jos päättymispäivä on tulevaisuudessa
 • Valinnaisesti voit myös luoda uuden Moodle-kurssin kopiona arkistoitavasta kurssista
Arkistoitava Moodle-kurssi kannattaa asettaa näkyväksi opiskelijoille, jotta heillä säilyy pääsy kurssin aineistoihin. Piilota ne sisällöt, esim. tentit ja tehtävien ratkaisut, joita opiskelijoiden ei toivota näkevän kurssin arkistoinnin jälkeen. Arkistoitu Moodle-kurssi löytyy Moodlen Työpöydällä ”Kurssien yhteenveto -lohkossa” suodattamalla näkymät: ”Menneet kurssit” tai ”Kaikki kurssit”.

Huom! Arkistointitoiminnossa on havaittu Tehtävä-aktiviteetissa piirre, että arkistoidulla kurssilla opiskelijoiden tehtävänpalautukset (esim. tiedostot) eivät enää näy Tehtävä-aktiviteetissa. Kuitenkin Moodlen ylläpito voi tarvittaessa poistaa jäädytyksen arkistoidusta kurssista, jolloin opiskelijoiden tehtävänpalautukset näkyvät uudestaan normaalisti Tehtävä-aktiviteetissa. Siten suositus on arvioida opiskelijoiden suoritukset ennen Moodle-kurssin arkistointia. Kurssin arkistoinnista on myös suositeltavaa tiedottaa opiskelijoille Moodle-kurssin Uutiset-keskustelualueella ja ilmoittaa, mihin mennessä heidän tulee hakea omat tuotoksensa talteen kurssilta.

Jos tarvitset uuden Moodle-kurssin ennen edellisen päättymistä, voit luoda sen Työpöydällä OODI-lohkosta tai tilata kurssitilauslomakkeella.

Moodle-kurssien nimeäminen: Meneillään olevien Moodle-kurssien nimissä käytetään WebOodissa olevia opintojaksojen nimiä. Opettaja voi lisätä vanhojen Moodle-kurssien nimiin lukuvuosi-/lukukausitiedon, ohje: Moodle-kurssien nimeäminen.

Arkistoitujen käyttämättöminä olevien Moodle-kurssien poistoprosessi
Oulun yliopistossa on käytössä arkistoitujen Moodle-kurssien automaattinen poistoprosessi. Arkistoidut kurssit poistetaan Moodlesta automaattisesti kurssin päättymispäivämäärää seuraavan kalenterivuoden lopussa (esimerkiksi vuonna 2021 arkistoidut kurssit poistetaan vuoden 2022 lopussa).

Moodle-kurssin arkistointi- ja poistoprosessin vaiheet:

 • Vaihe 1: Opettaja arkistoi Moodle-kurssin, jolla ei ole enää toimintaa.
 • Vaihe 2: Arkistoinnin jälkeen Moodle-kurssi on siirretty lukutilaan tiedekunnan arkistokategoriaan. Arkistoitu Moodle-kurssi löytyy Moodlen Työpöydällä ”Kurssien yhteenveto -lohkossa” suodattamalla näkymät: ”Menneet kurssit” tai ”Kaikki kurssit”.
 • Vaihe 3: Arkistoitu Moodle-kurssi poistetaan Moodle-oppimisympäristöstä.

Poistoprosessin myötä arkistoiduilla Moodle-kursseilla toteutuu automaattisesti opiskelijoiden opintosuoritusten säilytys ja tuhoaminen yliopiston ohjeiden mukaisesti.

Arkistoimattomille Moodle-kursseille opettaja on vastuussa opiskelijoiden opintosuoritusten säilyttämisestä ja tuhoamisesta yliopiston ohjeiden mukaan: Tiedonohjaussuunnitelma

Jos Moodle-kurssilla on useita opettajia, sopikaa kurssin vastuuopettajan kanssa kurssin arkistoinnista ja opintosuoritusten käsittelystä. On tärkeää viestiä opiskelijoille selkeästi, mihin mennessä heidän tulee hakea omat tuotoksensa talteen kurssilta.


Arkistoi Moodle-kurssi seuraavasti:


1. Klikkaa Hammasratasta (Kurssin hallinta -painike) kurssin etusivun vasemmassa yläkulmassa

Kurssin hallinta -painike

2. Sarakkeessa "Kurssin asetukset" klikkaa linkkiä "Kurssin ylläpito"

Kurssin ylläpito -linkki

3. Klikkaa Arkistoi -linkkiä

Arkistoi


4. Tarkista arkistoitavan kurssin tiedot. Jos haluat luoda samalla uuden Moodle-kurssin, laita rasti ruutuun: "Luo uusi kurssi kopioimalla tämä".
Arkistoidaksesi kurssi klikkaa "Arkistoi".

Luo kurssi

Huomioita arkistoinnista:

 • Jos uudella Moodle-kurssilla näkyy vain kurssin ylin osio, klikkaa Hallintatyökaluissa ”Muokkaa asetuksia” > siirry kohtaan Kurssiformaatti > Osioiden lukumäärä > valitse haluamasi määrä. Tallenna sivun alaosassa.
 • Jos uudella Moodle-kurssilla näkyvät kurssin nimen jälkeen ylimääräiset sanat ”kopio ja numero”, klikkaa Hallintatyökaluissa ”Muokkaa asetuksia” > kohdassa ”Kurssin nimi” poista ylimääräiset sanat. Tallenna sivun alaosassa.