Moodle-ohjeet opettajalle (Oulun korkeakoulujen Moodle)

7. Osallistujien lisääminen kurssille

7.1. Oodi–Moodle-kytkentä

Huom! Peppi-siirtymän aikana opiskelijoiden kirjautuminen Moodle-kursseille:
 1. Opiskelijoiden lisäämistä Moodle-kursseille OODI-Moodle -kytkyllä ei enää suositella, koska se ei tule toimimaan 20.10.2021 lähtien. Tähän mennessä OODI-kytkyllä lisätyt opiskelijat kuitenkin säilyvät Moodle-kursseilla, eivätkä heidän osallistumisensa kurssilla mene tilaan ”Keskeytetty”.
  Huomioi, että opiskelijan tulee käydä kirjautumassa Moodle-oppimisympäristössä 19.10.2021 mennessä, jotta hänet lisätään OODI-kytkyllä Moodle-kurssille.
 2. Lisää opiskelijat Moodle-kurssille käyttämällä kurssiavainta, ohje: Moodle-ohjeet opettajalle: Opiskelijoiden itserekisteröinti (kurssiavaimella tai ilman avainta)
  (Huom. jos olet lisännyt opiskelijoita OODI-kytkyllä Moodle kurssille, niin voit lisätä opiskelijoita myös kurssiavaimella. Jos opintojaksolla on OODI-kytkyllä lisättyjä opiskelijoita, jotka eivät ole kirjautuneet Moodle-oppimisympäristöön 19.10.2021 mennessä, lisää heidät Moodle-kurssille käyttämällä kurssiavainta.
 3. Tiedota opiskelijoille sähköpostitse Moodle-kurssin nimi, www-osoite ja kurssiavain Moodle-kurssille kirjautumista varten:
  1. Ennen Oodin sulkemista (20.10.2021) voit lähettää opiskelijoille sähköpostitse tiedon WebOodista.
  2. Tulosta ja ota talteen WebOodissa opintojaksolle ilmoittautuneiden opiskelijoiden yhteystiedot viimeistään tiistaina 19.10.2021, jotta Oodin sulkemisen jälkeen voit lähettää opiskelijoille sähköpostitse tiedon Moodle-kurssille kirjautumisesta.
   Katso ohje opiskelijalistan tulostamiseen OpeOodin ohjeesta, s. 12 (3.3 Ilmoittautumisten hallinta – Tulosta osallistujalista).
  3. Pepin avauduttua 22.11.2021 lähtien saat opiskelijoiden yhteystiedot Pepistä. 
 4. Lisää opiskelijat Moodle-kursseille käyttämällä kurssiavainta siihen asti, kunnes Peppi-Moodle -yhteyden tiedotetaan olevan valmis.
Lisätietoa Patiosta: Käyttökatkon vaikutukset syksyllä 2021 | Patio (oulu.fi)

Oodi-Moodle-kytkentä

Oodi–Moodle-kytkennällä voi rekisteröidä WebOodissa opintojaksolle ilmoittautuneita opiskelijoita myös Moodle-kurssille. Kun Moodle-kurssi on kytketty johonkin WebOodin opetustapahtumaan, siihen ilmoittautuneet opiskelijat lisätään Moodle-kurssille heidän kirjautuessaan Moodle-oppimisympäristöön. Käytännössä opiskelijat näkyvät "ripotellen" kurssin osallistujalistassa.

Moodle-kurssille voi lisätä opiskelijoita usealla eri tavalla. Esimerkiksi perustutkinto-opiskelijat voi lisätä Moodle-kurssille OODI-kytkyllä ja avoimen yliopiston opiskelijat kurssiavaimella.

Oodi-kytkennän tekeminen
 1. Tarkista, että Moodle-kurssin "Muokkaa asetuksia" -sivulla kohdassa "Kurssin tunnistenumero" on Oodin opintojaksokoodiJos opintojaksokoodia ei ole, niin pyydä Moodle-helpdeskiä (moodle@oulu.fi) lisäämään koodi.
  Opintojaksokoodi voi jatkua kaksoispisteellä ja juoksevalla numerolla, esim. :1. Tämän juoksevan numeroinnin avulla voidaan kytkeä useita Moodle-kursseja samaan WebOodin opintojaksoon. 2. Siirry kurssin etusivulle ja Klikkaa Osallistujat-linkkiä Hallintatyökaluissa.

  Osallistujat-linkki Hallintatyökaluissa


 3. Klikkaa OODI-painiketta Osallistujat-sivulla.
  OODI-painike on näkyvissä, jos kurssin "Muokkaa asetuksia" -sivulla kohdassa ”Kurssin tunnistenumero” on Oodin opintojaksokoodi ja ko. opintojaksosta löytyy opetustapahtumia.


  OODI

 4. Valintasivulla valitse Moodle-kurssille kytkettävät opetustapahtumat, joihin WebOodissa ilmoittautuneet opiskelijat rekisteröidään Moodle-kurssille.
  Jos haluat kytkeä vain tietyn opetustapahtuman, niin valitse vain tämä opetustapahtuma, ei koko opintojakson nimeä.

  Valitse Moodle-kurssille kytkettävät Oodin opetustapahtumat

 5. Tallenna lopuksi.

 6. Avaa Moodle-kurssi opiskelijoille näkyväksi klikkaamalla Hallintatyökaluista "Näytä kurssi". Jos kurssi on jo näkyvissä Hallintatyökaluissa on painike "Piilota kurssi".


Tärkeitä huomioita OODI-kytkennästä:

 • Kun Moodle-kurssi on kytketty johonkin Oodin opetustapahtumaan, siihen ilmoittautuneet opiskelijat lisätään kurssille osallistujaksi heidän kirjautuessaan Moodleen.
 • Kytkennän poistaminen ei poista Moodle-kurssilta osallistujia, jotka sen kautta on lisätty.
 • OODI-Valintasivulla lista opintojakson opetustapahtumista näyttää vain tapahtuman nimen ja mahdollisen hierarkkisen aseman, joten voi olla tarpeen verrata näytettyä listaa WebOodin näkymään oikean opetustapahtuman valitsemiseksi (listalla voi esim. olla vanhoja tietoja).
 • Opettajatietoja ei lisätä Moodlen työtiloihin automaattisesti. Vain kurssin luoja (Moodlen Työpöydällä OODI-lohkosta) tai tilaaja (Kurssitilauslomakkeella) tulee Opettaja-rooliin kurssille ja muut opettajat pitää lisätä käsin kurssille (ks. Moodlen käyttäjälistasta).

Oodi-kytkyllä lisätyn opiskelijan poistaminen Moodle-kurssilta

Kun opiskelija peruu ilmoittautumisensa WebOodissa tai opettaja poistaa hänet siellä kurssilta, niin tieto siirtyy tunnissa Moodleen. Opiskelijan kirjautuessa seuraavan kerran Moodleen hänen osallistumisensa kurssilla menee tilaan "Keskeytetty".

Tällöin opiskelija ei näe enää olevansa kurssilla ja opettaja näkee hänet tilassa Keskeytetty, mutta ei voi poistaa osallistumista.